null
  • pressmeddelande
  • Kollektivavtal
  • Avtal 2023
12 april 2023

Ny branschöverenskommelse med Kommunal för bransch Vatten och miljö

Ny Branschöverenskommelse (BÖK) för bransch Vatten och miljö har idag träffats mellan Sobona och Kommunal. Överenskommelsen innebär ett tvåårigt avtal som gäller från och med den 1 april 2023 till och med 31 mars 2025. Branschen omfattar cirka 90 medlemsföretag.

- Vi är glada att vi lyckats med en långsiktig överenskommelse med villkor som tar medlemsföretagen in i framtiden, säger John Nilsson, förhandlingschef på Sobona.

Medlemsföretagen inom bransch Vatten och miljö är drivande i omställningen till ett hållbart samhälle och de är ledande i att utveckla långsiktiga, innovativa och klimatsmarta lösningar för VA och återvinning. Det stigande ränteläget ger utmaningar i att kunna hålla investeringstakten, samtidigt som branschen har stora kompetensförsörjningsbehov.

- Arbetsgivarna inom bransch Vatten och miljö behöver verksamhetsanpassade och långsiktiga kollektivavtal med möjligheter till lokala anpassningar. Som attraktiva arbetsgivare med moderna branschavtal på plats kan de fokusera på sitt uppdrag och utveckla sina verksamheter för ett långsiktigt hållbart samhälle, säger Agnes Gradstock, biträdande förhandlingschef på Sobona.

Mer om avtalet

  • Överenskommelsen med Kommunal ger en avtalsperiod om två år som gäller från och med den 1 april 2023 till och med den 31 mars 2025.
  • Överenskommelserna med OFR Allmän kommunal verksamhet (Vision, SSR och Ledarna) och AkademikerAlliansen är fyraåriga och gäller fortsatt från och med den 1 november 2020 till och med den 31 mars 2024.
  • Löneökningar under avtalsperioden sker i nivå med Industrimärket, det vill säga 4.1% samt höjningar av lägstalöner med 1350 kr för 2023 och 3,3% för 2024.
  • Vid löneöversyn 1 april 2024 är den lägsta månadslönen som används vid beräkningen av utrymmet 28 211 kr.

Förhandlingar pågår fortsatt med Transportarbetareförbundet.

Om avtal 2023

Under vårens avtalsrörelse omförhandlas lön- och villkorsavtal som tecknats i fem av Sobonas branscher: Energi, Besöksnäring- och kulturarv, Fastigheter, Flygplatser och Vatten och miljö. För bransch Trafik löper avtalsperioden ut med samtliga motparter den 30 september.

För mer information

John Nilsson

Förhandlingschef

Agnes Gradstock

Biträdande förhandlingschef

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 12 april, 2023 | Senast uppdaterad: 12 april, 2023

Relaterade nyheter