null
  • pressmeddelande
  • Kollektivavtal
  • Avtal 2023
12 april 2023

Ny branschöverenskommelse med Kommunal för bransch Besöksnäring och kulturarv

Ny Branschöverenskommelse (BÖK) för bransch Besöksnäring och kulturarv har idag träffats mellan Sobona och Kommunal. Överenskommelsen innebär ett tvåårigt avtal som gäller från och med den 1 april 2023 till och med 31 mars 2025. Branschen omfattar cirka 120 medlemsföretag.

- Vi är glada att vi lyckats med en långsiktig överenskommelse med villkor som tar medlemsföretagen in i framtiden, säger John Nilsson, förhandlingschef på Sobona.

Medlemsföretagen inom Besöksnäring och kulturarv är samhällsviktiga aktörer som skapar ett attraktivt samhälle där människor vill bo och leva. Centrala frågor för branschen är att skapa konkurrenskraftiga kollektivavtal som ger företagen möjligheter till mer flexibla anställningsformer.

- Besöksnäringen har haft tuffa år och för arbetsgivarna är det därför viktigare än någonsin med verksamhetsanpassade och långsiktiga kollektivavtal med möjligheter till lokala anpassningar. Som attraktiva arbetsgivare med moderna branschavtal på plats kan de fokusera på sitt uppdrag och utveckla sina verksamheter, säger Agnes Gradstock, biträdande förhandlingschef på Sobona.

Mer om avtalet

  • Överenskommelsen med Kommunal ger en avtalsperiod om två år som gäller från och med den 1 april 2023 till och med den 31 mars 2025.
  • Överenskommelserna med OFR Allmän kommunal verksamhet (Vision, SSR och Ledarna) och AkademikerAlliansen är fyraåriga och gäller fortsatt från och med den 1 november 2020 till och med den 31 mars 2024.
  • Löneökningar under avtalsperioden sker i nivå med Industrimärket, det vill säga 4.1% samt höjningar av lägstalöner med 1350 kr för 2023 och 3,3% för 2024.
  • Vid löneöversyn 1 april 2024 är den lägsta månadslönen som används vid beräkningen av utrymmet 28 211 kr.

Om avtal 2023

Under vårens avtalsrörelse omförhandlas lön- och villkorsavtal som tecknats i fem av Sobonas branscher: Energi, Besöksnäring- och kulturarv, Fastigheter, Flygplatser och Vatten och miljö. För bransch Trafik löper avtalsperioden ut med samtliga motparter den 30 september.

För mer information kontakta

John Nilsson
Förhandlingschef
Agnes Gradstock
Biträdande förhandlingschef

Populärt just nu

Utbildningar

Sobona verkar för utveckling, utbildning och nätverkande bland våra medlemmar. Som en del i vårt medlemserbjudande anordnar vi därför aktuella kurser, utbildningar och webbinarier. Vi erbjuder alltifrån livesända kurser och utbildningar till webbutbildningar som du kan genomföra när det passar dig.

Se vårt utbildningsutbud

Våra utskick

Missa inte nyheter, inspiration och information från oss! Läs mer om våra utskick och hur du kan prenumerera på dem här.

Prenumerera på våra utskick
Publicerad: 12 april, 2023 | Senast uppdaterad: 12 april, 2023

Relaterade nyheter