null
  • pressmeddelande
  • Kommunala företag
  • Kompetensförsörjning
08 november 2018

Sobona lanserar ny rapport: Attraktionskraft – Nyckeln till framgångsrik kompetensförsörjning

Vad efterfrågar unga hos arbetsgivare och vilka möjligheter finns för kommunala företag att attrahera morgondagens medarbetare? Svar på detta ges i Sobona-rapporten 2018 som släpps idag. I rapporten presenteras insikter från undersökningar som gjorts under året och som visar att det finns stor potential för kommunala företag att attrahera framtidens medarbetare.

- Alla medlemsföretag i Sobona brinner för att skapa samhällsnytta. De jobbar varje dag för en hög kvalitet, samhällsnytta och alltid med fokus på långsiktig hållbarhet. Det överensstämmer väl med vad morgondagens medarbetare söker, säger Per Nordenstam, vd på Sobona.

Temat för årets rapport är attraktionskraft. Det blir allt viktigare att arbeta strategiskt för att hitta och lyckas behålla rätt medarbetare. Insikten om denna utmaning finns hos Sobonas medlemmar som i underlaget för rapporten pekar ut kompetens­försörjningen som en av sektorns tre största framtidsutmaningar.

Trots att de kommunala företagen ofta spelar en avgörande roll för att människors vardag fungerar är det få unga som känner till dem. Det vill Sobona ändra på:

- Genom att sprida kunskap om de kommunala företagen hoppas vi kunna bidra till våra medlemmars attraktionskraft på arbetsmarknaden. De erbjuder jobb som skapar samhällsnytta varje dag och som spelar stor roll för hur samhället ut­vecklas på sikt. Jobb att trivas med och engageras av. Det är vi på Sobona stolta över och vill lyfta fram, säger Per Nordenstam, vd på Sobona.


För mer information kontakta oss på Sobona
:
Madeleine Gimåker, utvecklingsstrateg, madeleine.gimaker@sobona.se, tel: 08-452 78 14
Per Nordenstam, vd, per.nordenstam@sobona.se, tel: 08-452 76 65


Sobona-rapporten 2018: Rapporten baseras på tre undersökningar. Ungdoms­barometern har på uppdrag av Sobona genomfört en framtidsstudie bland 2 154 personer i åldrarna 20–35 år som antingen studerar en högre utbildning eller som nyligen avslutat studier på eftergymnasial nivå. Studien genomfördes under perioden november–december 2017. Sobona har också genomfört två egna undersökningar där medlemmarnas vd:ar och förbundsdirektörer samt HR-ansvariga har haft möjlighet att besvara frågor på ämnet kompetensförsörjning. Undersökningar genomfördes under perioden februari–april 2018.

Läs mer och ladda ner rapporten här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 08 november, 2018 | Senast uppdaterad: 08 december, 2022

Relaterade nyheter