
Hur riskbedömer man något som ännu inte syns?
I takt med att AI, digitalisering och nya arbetssätt förändrar arbetslivet, växer nya typer av arbetsmiljörisker fram, ofta svårfångade och komplexa. I det här avsnittet av Sobonapodden samtalar Josef Ekerå med Ann-Charlotte Rand, arbetsmiljöstrateg på Sobona, om hur arbetsgivare kan arbeta strukturerat med riskbedömning i ett föränderligt arbetsliv.
Sammanfattning av poddavsnitt
Vad är det värsta som kan hända – och hur kan vi förutse det?
Riskbedömning handlar i grunden om att identifiera vad som kan orsaka skada eller ohälsa, för både medarbetare och verksamhet. Men när förändringstakten är hög krävs andra arbetssätt.
– När man inte vet vad riskerna är än, måste man jobba med omvärldsbevakning och våga utforska olika scenarier. Vi är starkast tillsammans, samla gruppen och involvera medarbetarna, säger Ann-Charlotte Rand.
Tre sätt att göra det hanterbart
För att komma i gång med riskbedömning i nya områden, som AI eller sociala medier, tipsar Rand om tre konkreta arbetssätt:
- Bryt ner det stora i mindre delar. Undvik att prata om ”digitalisering” som ett begrepp – titta i stället på exempelvis hybridarbete, otillåten påverkan eller teknikoro.
- Skapa forum för dialog. Lyft frågan på arbetsplatsträffar, i medarbetarsamtal eller via workshops – gör det till en del av det löpande arbetsmiljöarbetet.
- Använd stöd som redan finns. Verktyg från Suntarbetsliv, Prevent, AFA Försäkring och Arbetsmiljöverket är lättillgängliga och kostnadsfria.
– Gör det enkelt, det viktiga är att det blir gjort och riskerna lyfts upp och hanteras.
Tre framtidsscenarier att ta med till arbetsgruppen
Vill du arbeta proaktivt med arbetsmiljön i din organisation? Här är tre diskussionsscenarier att utgå ifrån i en workshop eller APT:
- Distansarbete och socialt utanförskap: Vad händer med gemenskap och informationsflöde när vissa kollegor sällan är på plats?
- Oro för AI och ny teknik: Hur hanterar vi känslor av otillräcklighet, stress eller rädsla för att bli ersatt?
- Hot via sociala medier: Vad gör vi om medarbetare utsätts för påtryckningar i digitala kanaler?
Riskbedömning är en skyldighet – men också en möjlighet
Att jobba systematiskt med arbetsmiljö är inte bara en del av lagstiftningen – det är en förutsättning för att skapa hållbara, attraktiva och trygga arbetsplatser i framtiden.
– Dela upp, involvera och följ upp. Det är kärnan i allt arbetsmiljöarbete, oavsett om riskerna är tydliga eller dolda, sammanfattar Ann-Charlotte Rand.

Populärt just nu
De senaste nyheterna direkt i din inkorg
Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.
Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden