.jpg)
När rehabiliteringen når sitt slut – vad gäller för arbetsgivaren?
I det tredje avsnittet av Sobonapoddens poddserie om rehabilitering riktas fokus mot det som många upplever som det svåraste skedet i en rehabiliteringsprocess, när arbetsgivaren når vägs ände. Alexandra Wåhlstedt samtalar med Helena Hallström Wredh, förhandlare på Sobona, om hur man som arbetsgivare kommer fram till att rehabiliteringsskyldigheten är uppfylld och vad som krävs innan en uppsägning av personliga skäl kan bli aktuell.
Sammanfattning av poddavsnitt
När kan en rehabilitering avslutas?
Ett avslut av rehabiliteringsinsatser kan vara aktuellt i olika scenarier: när en medarbetare återfår sin arbetsförmåga, när det inte längre finns några möjligheter till anpassningar eller när medarbetaren inte medverkar i sin egen rehabilitering. Att dokumentera insatser och visa att alla möjligheter har uttömts är avgörande, särskilt om situationen kan leda till uppsägning.
Medarbetarens medverkan är avgörande
En central del i processen är medarbetarens skyldighet att delta aktivt i sin egen rehabilitering. Utebliven medverkan, som att inte komma på rehabiliterinsgmöten eller inte lämna nödvändig information, skulle kunna vara skäl för att avsluta rehabiliteringen. Samtidigt måste arbetsgivaren ta hänsyn till om beteendet kan bero på sjukdom, exempelvis vid psykisk ohälsa. En noggrann bedömning behöver alltid göras i det enskilda fallet.
Omplaceringsutredning och uppsägning
Innan en uppsägning kan bli aktuell krävs att arbetsgivaren har genomfört en grundlig omplaceringsutredning, inom arbetsgivarens hela verksamhet. Uppsägning kan endast ske om arbetsförmågan är stadigvarande nedsatt för överskådlig framtid, i alla arbeten hos arbetsgivaren, och rehabiliteringsskyldigheten är fullgjord.
Särskilda situationer – alkoholmissbruk och diskriminering
Vid alkoholsjukdom krävs intyg från specialist för att det ska klassas som sjukdom. Återfall är en del av sjukdomsbilden och arbetsgivaren behöver därför visa tålamod, samtidigt som tydliga krav ställs. Det är också viktigt att vara uppmärksam på diskrimineringslagen. Långvarig sjukdom kan klassas som funktionsnedsättning och omfattas därmed av diskrimineringsskyddet.
Stöd och vägledning – du är inte ensam
Omställningsfonden och AFA Försäkring erbjuder stöd i form av finansiering av rehabiliteringsinsatser och omställningslösningar. Helena tipsar även om vikten av att kontakta sin förhandlare på Sobona för rådgivning i specifika fall och säkerställa rätt hantering.

Populärt just nu
De senaste nyheterna direkt i din inkorg
Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.
Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden