
Stärk ledningsgruppen med kollektiv förmåga
Ledningsgrupper står ofta inför svåra frågor som kräver att många perspektiv samspelar. Samtidigt kan målbilden vara otydlig, uppföljningen svår och samarbetet präglat av silotänk. Då räcker det inte alltid med nya rutiner eller strukturer. Det som gör verklig skillnad är hur vi arbetar tillsammans.
Med utbildningen Kollektiv förmåga i ledningsgrupper får Sobonas medlemmar stöd att ta vara på all kunskap i rummet, för bättre beslut, ökad samsyn och hållbart ledarskap.
– Störst nytta ser vi hos de grupper som behöver kombinera olika typer av kunskap för att uppnå resultat. Och antalet grupper som behöver det ökar, eftersom de frågor organisation möter blir alltmer komplexa och mångfacetterade, säger Andreas Werr, professor vid Handelshögskolan i Stockholm och en av forskarna bakom utbildningen.
Vad är kollektiv förmåga?
Kollektiv förmåga handlar om gruppens gemensamma tänkande, kommunikation och samarbete. Det kan låta självklart, men forskningen visar att mycket kunskap i grupper ofta inte kommer till användning, på grund av sociala eller kognitiva hinder.
– I stället för att bygga fler strukturer fokuserar vi på själva samspelet: Hur vi lyssnar, förstår varandra, och löser uppgifter tillsammans, säger Gunnar Westling, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och tillika programledare för Sobonas vd-program och fortsätter:
– Många söker färdiga modeller, men det finns ingen pärm med alla svar. Varje grupp behöver utforska sin egen väg och vi forskare är med i det utforskandet, inte bara som lärare utan som samtalspartners.
En tjänst för komplexa behov
Utbildningen är framtagen i samarbete mellan Sobona och forskarna från Handelshögskolans i Stockholm. Under vintern 2023/24 prövades arbetsmetoden i vd-programmet och i höstas 25 deltog två verksamheter i en första omgång med mycket goda resultat. Nästa omgångar startar den 23 maj samt 16 september
Ett tydligt och tidseffektivt upplägg
- Digitala workshops där flera ledningsgrupper lär med och av varandra
- Verktyget CI Boost som kartlägger gruppens samarbete och stödjer ledningsgrupperna i att utveckla det
Tidsåtgången är cirka 10 timmar under 6–7 månader – något som ofta ryms i det vanliga ledningsgruppsarbetet.
Vad får man ut av det?
– Deltagarna får syn på att kvaliteten på samarbetet kan vara väldigt olika och börjar förstå varför. Det väcker frågor som “hur kan vi göra det bättre?”, säger Philip Runsten, som också är en av utbildningens forskare.
Resultaten visar tydliga vinster:
- Bättre beslut – fler perspektiv leder till klokare val och starkare resultat
- Ökat välmående – när samarbetet fungerar minskar stress och ökar arbetsglädjen
Forskningen pekar även på att ledningsgrupper med hög kollektiv förmåga både presterar bättre och trivs bättre. Det ena kommer sällan utan det andra.
För vem passar utbildningen?
Tjänsten riktar sig till alla ledningsgrupper inom Sobonas medlemsorganisationer, särskilt där arbetet präglas av komplexitet och behovet av att kombinera olika kompetenser.
– Det passar extra bra i situationer där det inte finns givna svar. Där kan denna utbildning verkligen göra skillnad. Och det sparar ofta tid på sikt, både genom färre missförstånd och mer träffsäkra diskussioner, säger Gunnar Westling.
Vad gör tjänsten unik?
Det finns många insatser för ledningsgrupper, men få som kombinerar:
- Forskning om kollektiv intelligens
- Digitala verktyg som stödjer gruppernas egna utvecklingsarbete och gör framstegen synliga
- Gemensamt lärande med andra ledningsgrupper
Det handlar inte om att någon utomstående talar om hur ni ska göra. Utbildningen bygger på utforskande, reflektion och verkliga exempel från deltagarnas vardag.
– Vi väcker frågor, bidrar med insikter och följer med på vägen. Resten skapar deltagarna själva, avslutar Gunnar Westling.
Vill du veta mer?
Läs mer och anmäl din ledningsgrupp till nästa omgång av Kollektiv förmåga i ledningsgrupper
Ta kontakt med Gunnar Westling vid frågor: gunnar.westling@cilabs.se

Populärt just nu
De senaste nyheterna direkt i din inkorg
Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.
Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden