
Arbetsförmågebedömning – en nyckel i arbetsgivarens rehabiliteringsansvar
Det andra avsnittet i Sobonapoddens poddserie om rehabilitering fokuserar på ett av de mest centrala, men samtidigt mest komplexa begreppen inom arbetslivsinriktad rehabilitering, arbetsförmåga. Tillsammans med Helena Hallström Wredh, förhandlare på Sobona, reder Alexandra Wåhlstedt ut vad arbetsförmågebedömning egentligen innebär och hur arbetsgivare kan och bör gå tillväga.
Vad är arbetsförmåga och hur bedömer man den?
Begreppet arbetsförmåga har ingen entydig definition, vilket gör det utmanande att hantera. En arbetsförmågebedömning handlar i praktiken om att bedöma individens faktiska förmåga mot kraven i de arbetsuppgifter personen har. Det innefattar allt från medicinska till psykosociala och organisatoriska faktorer, såväl på som utanför arbetsplatsen.
Från vardaglig dialog till expertutredning
En arbetsförmågebedömning sker ofta stegvis. Det kan börja med ett enkelt samtal mellan chef och medarbetare där man kartlägger arbetsuppgifter och förmåga. Om situationen kräver det, kan arbetsgivaren ta hjälp av företagshälsovården och genomföra en mer omfattande bedömning med stöd från exempelvis läkare, psykologer, arbetsterapeuter och rehabkoordinatorer.
Rätt insats i rätt tid – exemplet Anna
I poddavsnittet diskuteras ett konkret exempel om en medarbetare som varit sjukskriven för utmattning. Fallet visar vikten av att ha en plan för återgång i arbete, att arbeta med successiv upptrappning och att vara lyhörd för signaler som tyder på att insatserna inte räcker. Då kan en arbetsförmågebedömning bli ett verktyg för att utvärdera nästa steg.
Tre viktiga medskick till arbetsgivare:
- Sätt arbetsförmågan i relation till den faktiska tjänsten – inte en generell bedömning.
- Använd aktuell information – gamla bedömningar förlorar snabbt sin relevans.
- Ta hjälp – HR, företagshälsovård och fackliga representanter kan ge bra stöd.
Arbetsförmågebedömning kräver lyhördhet, struktur och mod. Det handlar förutom om individens förmåga också om att säkra en hållbar arbetsmiljö för alla medarbetare i organisationen.
Lyssna på hela avsnittet för konkreta råd och reflektioner.

Populärt just nu
De senaste nyheterna direkt i din inkorg
Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.
Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden