En kunskapsboost som gör skillnad
Anne Sarsten, HR-partner på Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö AB (ESEM), gick det Strategiska HR-programmet för att fördjupa sina kunskaper inom strategiskt HR-arbete. I denna artikel delar hon med sig av sina erfarenheter och berättar hur utbildningen gett henne verktyg som stärkt hennes arbete och nätverk. Strategiska HR-programmet (tidigare Utvecklande HR) är en del av Kommunala företagens ledarskapsakademi och drivs av Sobona i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm Executive Education.
En vilja att arbeta mer strategiskt
Anne Sarsten har arbetat som HR-partner på Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö AB i över sex år. Företaget, som ägs av Eskilstuna och Strängnäs kommuner, spelar en central roll för invånarna genom att ansvara för elnät, stadsnät, VA-system och fjärrvärme.
– Kort sagt kan man säga att vi ser till att vardagen fungerar för alla invånare och företagare i våra kommuner, säger Anne.
Beslutet att delta i det Strategiska HR-programmet, tidigare kallat Utvecklande HR, grundade sig i Annes önskan att stärka sitt strategiska arbete.
– Jag ville ha en kunskapsboost avseende att arbeta mer strategiskt inom HR, förklarar hon.
Programmet mötte förväntningarna
Programmet levde upp till Annes förväntningar, och hon beskriver det som högkvalitativt med relevant innehåll. Hon uppskattade särskilt föreläsarna.
– De var mycket bra. Kunniga inom sina områden och dessutom väldigt pedagogiska. De hade förmågan att göra saker som man trodde var komplexa, enkla och hanterbara, säger hon.
Anne fick under programmet precis den strategiska kunskapsfördjupning hon sökte, samtidigt som hon fick möjlighet att utvidga sitt nätverk.
Lärdomar och nätverk
För Anne var det inte bara innehållet som var värdefullt utan även nätverket hon byggde under utbildningen.
– Vi är ju alla medlemmar i Sobona och delar i stort de utmaningar som finns inom våra olika branscher. Vi har redan bokat upp ett tillfälle för erfarenhetsutbyte där vi kommer att prata ännu mer om kompetensförsörjning exempelvis, säger hon.
Hon nämner också att de informella stunderna, som under raster och luncher, var givande.
– Alla stunder mellan teori och utbildningsdelar var givande. Det vill säga gemensamma raster, luncher och middagar, då har man fått möjlighet att föra dialog om olika utmaningar och även känna att man haft möjlighet att hjälpa en annan kollega inom Sobonasfären.
Användbara verktyg och metoder
Utbildningen gav Anne många verktyg och modeller som hon använder i sitt arbete, både i det dagliga och i mer långsiktiga sammanhang.
– Jag tar med mig många bra verktyg som jag kan använda mig av i mitt arbete, både i stort och smått, berättar hon. Det handlar bland annat om modeller för att hålla i workshops och hantera förändringsarbete, samt strategier för att arbeta med HR-frågor på en mer strukturerad nivå.
Fortsatt användning och reflektion
Anne ser fram emot att fortsätta använda sig av det material och de lärdomar hon fått under utbildningen.
– Lärdomarna fortsätter komma även efter avslutad utbildning, säger hon och tillägger att hon planerar att sätta sig ner och gå igenom allt material för att se hur hon kan implementera det i sitt arbete som HR-partner.
Råd till andra som funderar på utbildningen
Avslutningsvis ger Anne råd till andra som överväger att gå Sobonas strategiska HR-program.
– Om du har möjlighet, gå detta program. För att få ut så mycket som möjligt av programmet är det en fördel om du avsätter tid för den i kalendern. Mycket av lärdomarna faller på plats mellan de olika utbildningsmodulerna, och då kan det vara bra att ha möjligheten till reflektion.
Om programmet
Strategiska HR-programmet (tidigare Utvecklande HR) är en del av Kommunala företagens ledarskapsakademi och drivs av Sobona i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm Executive Education. Det är utformat för att ge HR-chefer och specialister inom kommunala företag verktyg för att arbeta mer strategiskt och bidra till verksamhetens långsiktiga mål. Programmet baseras på en kombination av forskningsbaserad kunskap och deltagarnas egna erfarenheter. Genom moduler som täcker områden som förändringsledning, kompetensförsörjning, ekonomi och styrning, samt framtidens arbetsliv, får deltagarna fördjupad kunskap och insikter som de direkt kan tillämpa i sina roller. Programmet är även en plattform för nätverkande och kunskapsutbyte, där deltagarna kan dela erfarenheter med varandra och lära av experter inom HR och ledarskap.
Populärt just nu
De senaste nyheterna direkt i din inkorg
Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.
Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden