Logga
Sobonapoddens logotyp framför en stad i solnedgång med byggkranar.
  • nyhet
  • Avtal 2024
  • Avtal 2025
  • Podd
11 oktober 2024

En intensiv vår med strejkhot och tuffa förhandlingar – Avsnitt 52 av Sobonapodden

Våren 2024 präglades av en utdragen och intensiv avtalsrörelse för Sobona och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), där både Kommunal och Vårdförbundet varslade om strejk. Kommunals strejk kunde avvärjas efter framgångsrika förhandlingar under medling, medan Vårdförbundets strejk faktiskt bröt ut. I avsnitt 52 av Sobonapodden samtalar programledaren Alexandra Wåhlstedt med Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, och John Nilsson, förhandlingschef på Sobona, om de utmaningar och framgångar som präglade våren.

Avtalsrörelsen våren 2024 blev mer komplicerad och långdragen än vanligt. Förutsättningarna var tuffa – med ett pressat ekonomiskt läge i pressat ekonomiskt läge för arbetsgivarna och höga förväntningar från fackens medlemmar på grund av inflation och ekonomisk osäkerhet. Dessa faktorer skapade hårda förhandlingar mellan arbetsgivarorganisationerna och facken.

Jeanette Hedberg förklarar att arbetsgivarna ställdes inför svåra utmaningar. Fackens krav var omfattande, både vad gällde löneökningar och arbetstidsförkortning.

– Vi har haft stora utmaningar, och det var svårt att navigera mellan de olika intressena, säger hon och påpekar att det rådde särskilt tuffa ekonomiska förutsättningar.

Vårdförbundets strejk och arbetsgivarens utmaningar

Att Vårdförbundet till slut gick ut i strejk var ovanligt, då strejker inom den offentliga sektorn är sällsynta. Jeanette Hedberg och John Nilsson diskuterar att Vårdförbundet tidigt signalerade att de var beredda att gå hela vägen till konflikt. Trots medling och försök att nå en överenskommelse bröt strejken ut. John Nilsson beskriver det som en stor utmaning att både hantera de intensiva förhandlingarna och de praktiska effekterna av strejken.

– Det krävs en enorm apparat att dra i gång en strejk, och när den väl har börjat är det svårt att stoppa, förklarar John Nilsson och påpekar att facken måste kunna visa sina medlemmar att strejken lett till konkreta förbättringar.

Den svenska modellen – stabilitet och få konflikter

En stor del av framgången på svensk arbetsmarknad handlar om den så kallade "svenska modellen", där arbetsmarknadens parter strävar efter att hålla konflikter till ett minimum. Industrins märke, som sätter riktlinjer för löneökningar, skapar stabilitet och gör att både arbetsgivare och arbetstagare kan undvika allvarliga konflikter.

– Internationellt sett är vi unika genom att vi löser våra konflikter utan att de leder till arbetsnedläggelser i någon större omfattning, förklarar Hedberg. Hon pekar på att Sverige, jämfört med andra europeiska länder, har väldigt få strejkdagar, vilket är en av anledningarna till stabiliteten på arbetsmarknaden.

Arbetstidsförkortning – en aktuell och het fråga

Under förhandlingarna drev facken frågan om generell arbetstidsförkortning, vilket blev en av de mest omdiskuterade frågorna. Vårdförbundet lade särskild vikt vid detta i sina krav, något som enligt Hedberg var en svår utmaning för arbetsgivarna.

– Det är klart att många vill jobba kortare tid och få bättre balans mellan arbete och fritid, men för arbetsgivarna innebär en sådan förändring att miljoner arbetstimmar går förlorade, vilket skulle få stora konsekvenser för verksamheten, säger Jeanette Hedberg.

John Nilsson tillägger att pandemin också har bidragit till ökade förväntningar, då många tjänstemän numera har möjlighet att arbeta hemifrån, vilket skapat en känsla av orättvisa för de yrkesgrupper som måste vara fysiskt närvarande på arbetsplatsen.

Ett framgångsrikt men utmanande år

Trots de många utmaningarna och konflikten menar både Jeanette Hedberg och John Nilsson att avtalsrörelsen till slut blev framgångsrik.

– Vi har fått minimala förändringar för arbetsgivarna, och det var vårt främsta mål, säger John Nilsson.

Framåt ser både Sobona och SKR en ny förhandlingsrunda våren 2025, då nya avtal ska förhandlas fram.

– Jag hoppas på en längre avtalsperiod och mer stabilitet framöver, men vi har nya utmaningar framför oss, särskilt med medarbetarnas höga förväntningar, avslutar Jeanette Hedberg.

Avsnitt 52 av Sobonapodden Öppnas i nytt fönster. ger en inblick i de tuffa förhandlingarna och de strategiska överväganden som krävs för att balansera arbetsgivarnas och arbetstagarnas olika behov.

Har du några frågor?

Hör av dig till oss så återkommer vi inom kort.

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 11 oktober, 2024 | Senast uppdaterad: 11 oktober, 2024

Relaterat innehåll