Thord Sonne på Österlen VA först i Sverige med yrkesbevis som mätartekniker inom VA
Österlen VA har skrivit historia genom att Thord Sonne, en erfaren mätartekniker, blivit först i Sverige att erhålla yrkesbevis som mätartekniker inom VA. Genom Sobonas partsgemensamma valideringsmodell för vatten och avlopp har Thords kompetens nu formellt erkänts.
Österlen VA driver ett omfattande valideringsprojekt där målet är att validera yrkeskunskaperna hos 30 medarbetare inom drift. Mätartekniker Thord Sonne är först ut att få sina yrkeskunskaper formellt validerade, vilket markerar ett viktigt steg i bolagets strategiska satsning på kompetensförsörjning.
Valideringsprojektet sker tack vare finansieringen från Omställningsfonden för förebyggande insatser och genom tjänster och stöd från Sobonas Kompetenskansli.
– Som yrkesbedömare på Österlen VA kan jag bekräfta att Thord har de kunskaper som krävs för att arbeta som mätartekniker. Sobonas valideringsmodell har varit ett ovärderligt verktyg för att säkerställa detta, säger Per Fremark, tillförordnad produktionschef Österlen VA.
Strategisk kompetensförsörjning – en nyckelutmaning för VA-branschen
Kompetensförsörjning är en stor utmaning för VA-branschen, vilket bekräftas i en ny rapport från Svenskt Vatten.
Sara Bohlinder som är senior projektledare för utbildningar på Svenskt Vatten har varit med sedan uppstarten av det partsgemensamma arbetet med branschvalidering.
– Österlen VA är ett strålande exempel på hur man kan använda validering i arbetet med strategisk kompetensförsörjning, med syftet att både synliggöra kompetens hos medarbetare och säkerställa att bolaget kan utföra sitt uppdrag, fastslår Sara Bohlinder.
En milstolpe och en ny standard för VA-Sverige
– Att validera medarbetarnas yrkeskunskaper och utfärda yrkesbevis utifrån nationella yrkesprofiler är en ovärderlig möjlighet för att säkra långsiktig kompetensförsörjning. Detta bör bli standard för hela VA-branschen, inte bara hos oss på Österlen VA, säger Sara Anheden, utredningssekreterare Österlen VA.
– Det är en viktig framgång att Thord nu har erhållit sitt yrkesbevis. Det markerar en milstolpe i vårt partsgemensamma branschvalideringsarbete, säger Conny Larsson, kanslichef vid Sobonas Kompetenskansli.
Valideringsmodellen för vatten och avlopp
Valideringsmodellen Länk till annan webbplats. är nationellt förankrad i branschen och hos arbetsmarknadens parter. Den utgår ifrån fem yrkesprofiler för respektive yrkesroll eller yrkesområde och innehåller även kvalitetssäkrade praktiska verktyg som möjliggör systematisk validering.
Sobonas Kompetenskansli
Sobonas Kompetenskansli Länk till annan webbplats. är en central funktion inom branschvalidering och är avropsfunktion för tjänster inom branschvalidering Länk till annan webbplats..
Läs mer
Case: “Ett stort valideringsprojekt tryggar kompetensförsörjningen och lyfter medarbetarna på Österlen VA”
Föreläsning med Österlen VA från konferensen om kompetensförsörjning och branschvalidering inom vatten och avlopp den 21 augusti 2024.
Rapport från Svenskt Vatten: VA-organisationernas kompetensbehov Länk till annan webbplats.
Förebyggande insatser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vill du fördjupa dig i valideringsfrågor?
Välkommen på den sjätte upplagan av Valideringskonferensen den 6 november 2024 Länk till annan webbplats.. Då medverkar bland annat Nacka vatten och avfall och presenterar sitt pågående arbete med validering.
Populärt just nu
- 14 augusti 2024
Vd har ordet: Er feedback gör oss bättre
- 06 augusti 2024
Möjlighet att ansöka om stöd för validering av medarbetare
- 02 juli 2024
Förhandlingschefen bloggar: Avtalsrörelsen är över - glad sommar!
- 05 augusti 2024
Robin Teigland: Så skapar du som ledare tillit och utveckling i en föränderlig värld
De senaste nyheterna direkt i din inkorg
Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.
Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden