Möjlighet att ansöka om stöd för validering av medarbetare
Under Sobonadagarna 2024 hölls seminariet Från ansökan till kompetensutveckling: Förbyggande insatser skapar nya möjligheter för Sobonas medlemsföretag.
Under seminariet berättade Conny Larsson, kanslichef för kompetenskansliet på Sobona om de olika delarna som krävs för att bygga ett valideringsprojekt.
– Det är fler och fler företag som har börjat arbeta med validering. Det finns ett stort intresse och en vilja att dela erfarenheter till de som är på väg att börja arbeta med validering som verktyg för den strategiska kompetensförsörjningen. Vi på Kompetenskansliet ser gärna till att förmedla kontakt, säger Conny Larsson.
Österlen VA validerade sina medarbetare
En kontakt som har förmedlats är den med Per Fremark och Sara Anheden från Österlen VA. Bolaget är relativt nybildat, men trots det såg de att det var viktigt att validera hälften av sina medarbetare.
– Det var viktigt att ha rätt medarbetare med rätt kompetens på plats inför framtiden med hjälp av yrkesvalidering. Tack vare medel från Omställningsfonden har detta varit möjligt att genomföra, säger Per Fremark, tillförordnad produktionschef vatten på Österlen VA.
Innan du ansöker om omställningsstöd
Helene Palm, utvecklingschef på Omställningsfonden, berättar om viktiga delar att tänka på innan du som arbetsgivare gör en ansökan till Omställningsfonden.
– Omställningsfonden ger stöd till både arbetsgivare och medarbetare. Vår vision är att öppna möjligheter för framtiden. Vi ger medel till förebyggande insatser och på sätt kan vi bidra till att skapa trygghet i att ni i er organisation har den kompetens som behövs hos både befintliga och nya medarbetare, säger Helene Palm, utvecklingschef på Omställningsfonden.
Österlen VA hade många utmaningar framför sig
När Österlen VA hörde talas om kompetensförsörjning och validering startade deras resa med att se till att deras medarbetare har rätt kompetens. Deras utmaningar handlade bland annat om deras geografiska läge, att de hade ett ständigt förändrat samhällsuppdrag, att de satt i en komplex infrastruktur, att det fanns en stor kostnadsutveckling samt att kompetensförsörjningen inte fungerade riktigt som det skulle. Ett sätt att möta utmaningarna vore att genomföra yrkesvalidering av medarbetare. Tidigare i år fick de sin ansökan beviljad av Omställningsfonden.
– Det är okomplicerat att fylla i ansökan och det finns bra förlagor att titta på, prata med oss eller andra som gått igenom detta, eller ta hjälp av Sobona. Men vänta inte, omställningen går så fort och vi alla måste hänga med, säger Per Fremark, verksamhetschef produktion, Österlen VA.
Alla behöver förstå utmaningen
Kompetensförsörjning och -utveckling är en viktig och grundläggande bit i att bolaget ska kunna genomföra sitt uppdrag i framtiden. Därför är det viktigt att alla i organisationen förstår och arbetar med att lösa det problemet, menar Sara Anheden, utredningssekreterare på Österlen VA.
– Oavsett hur storlek på bolag eller organisation är vi många som behöver a lägga samma pussel och det ska vi ha kompetens till att klara av, Sara Anheden.
Med den insikten i bagaget bestämde sig Österlen VA för att yrkesvalidera sina medarbetare.
Självskattningsformulär för medarbetare
Det kommunala bolaget inledde sin omställning med att förankra förändringsarbetet i ledningsgruppen så att hela ledningen vet vad yrkesvalidering innebär. Därefter informerades medarbetarna, följt av att all personal fick genomgå självskattning av sin kompetens.
– Vi sätter just nu en kompetensstandard på företaget för att stärka och trygga kompetensen hos nuvarande och framtida personal. Vi måste medarbetare som kan flera olika saker, men vi måste också kvalitetssäkra att ha medarbetare vet det de behöver veta i syfte att kunna driva bolaget framåt, säger Per Fremark.
Omställningsfondens tre verksamhetsben
Stöd till arbetsgivare: stöd och vägledning vid uppsägning av medarbetare, strategisk kompetensförsörjning, utbildningsinsatser, valideringsinsatser, handledning.
Stöd för medarbetare under anställning: karriärsrådgivning, studiestöd som komplement till CSN.
Stöd för medarbetare vid avslutad anställning: kartläggning av kompetens, hjälp med CV och personligt brev, mentalt stöd, ekonomiskt stöd för utbildning, studielitteratur mm.
Helen Palm på Omställningsfonden tipsar om sex frågor du behöver ställa dig innan du inkommer med en ansökan om omställningsstöd
- Vad är syftet med er ansökan?
- Vilka ska få ta del av stödet och varför?
- Vilken skillnad kommer stödet att göra?
- Hur stärker det anställningstryggheten?
- Hur skiljer sig denna insats från er vanliga kompetensförsörjning?
- Hur ska insatserna samverkas lokalt med fackliga parter?
Ansök om medel för att genomföra yrkesvalidering i ditt bolag
För tillfället finns det 111 miljoner kronor och för den nya medlemsperioden finns det 111 miljoner kronor att ansöka om i för den som behöver se till så att medarbetare får chans att ställa om kompetensförsörjningsarbetet.
Förebyggande insatser - Omställningsfonden (omstallningsfonden.se) Länk till annan webbplats.
Om valideringsmodellen inom vatten och avlopp
Visste du att vi också har en konferens för bransch Vatten och avlopp i augusti?
Vill du också yrkesvalidera dina medarbetare?
Önskar du komma igång och arbeta med branschvalidering inom exempelvis bransch vatten och avlopp? Kontakta i så fall Conny Larsson, chef för Kompetenskansliet hos Sobona.
Populärt just nu
- 14 augusti 2024
Vd har ordet: Er feedback gör oss bättre
- 06 augusti 2024
Möjlighet att ansöka om stöd för validering av medarbetare
- 02 juli 2024
Förhandlingschefen bloggar: Avtalsrörelsen är över - glad sommar!
- 05 augusti 2024
Robin Teigland: Så skapar du som ledare tillit och utveckling i en föränderlig värld
De senaste nyheterna direkt i din inkorg
Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.
Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden