Johanni Larjanko, nationell NVL-koordinator.
  • nyhet
  • Validering
  • Kompetensförsörjning
02 november 2023

NVL-Koordinator delar tankar om validering i en nordisk kontext

I en tid av snabb teknologisk utveckling och förändrade arbetsroller delar Johanni Larjanko, NVL-koordinator i Finland, sina tankar om hur validering kan spela en central roll i det moderna samhället.

Validering av kompetenser och kunskaper är en het fråga som rör alla nordiska länder. Medan utmaningarna ofta är likartade, kan lösningarna variera. Johanni Larjanko, nationell NVL-koordinator (Nordiskt Nätverk för vuxna) i Finland, belyser vikten av att titta på dessa frågor i en bredare nordisk kontext.

Berätta lite, vad kommer du att berätta om på Valideringskonferensen?

En återkommande insikt som jag får i mitt jobb med vuxnas lärande i Norden är hur lika våra utmaningar ser ut. Samma utveckling, samma trender och samma utmaningar syns i alla länder. Min tanke är att ge ett snapshot över några aktuella frågor och utmaningar som diskuteras eller håller på att utvecklas just nu.

Hur ser utmaningarna ut i Finland när det gäller validering?

Finlands utbildningssystem är väldigt fokuserat på examensutbildningar. Samtidigt ser vi att den snabba utvecklingen inom så gott som hela samhället ställer nya krav på kompetenser. Det gäller både nya typer av arbeten och hur existerande arbeten förändras. Vi talar om såväl arbetsprocesser som styrning, roller och utveckling. Frågan är hur vi lyckas anpassa systemet för att möta dagens och morgondagens krav. Och förstås vilken roll valideringen har i allt detta.

Vad hoppas du att konferensdeltagarna tar med sig efter de har hört dig prata?

Insikten att vi har mycket att lära av varandra och att vi genom att samarbeta mer kan bygga system som är starka, hållbara och relevanta. Detta vinner alla på, avslutar Johanni.

Måndagen den 6 november är sista chansen att anmäla sig till Valideringskonferensen. Anmäl dig i dag. Öppnas i nytt fönster.

Conny Larsson

Chef för kompetenskansliet

Populärt just nu

Utbildningar

Sobona verkar för utveckling, utbildning och nätverkande bland våra medlemmar. Som en del i vårt medlemserbjudande anordnar vi därför aktuella kurser, utbildningar och webbinarier. Vi erbjuder alltifrån livesända kurser och utbildningar till webbutbildningar som du kan genomföra när det passar dig.

Se vårt utbildningsutbud

Våra utskick

Missa inte nyheter, inspiration och information från oss! Läs mer om våra utskick och hur du kan prenumerera på dem här.

Prenumerera på våra utskick
Publicerad: 02 november, 2023 | Senast uppdaterad: 02 november, 2023

Relaterat innehåll