Under Sobonadagarna 2023 samtalade Sobonas två medlemsföretag Luleå Energi och MKB Fastighets AB, Allmännyttan i Malmö om inkluderande kompetensförsörjningsarbete.
 • nyhet
 • Kompetensförsörjning
 • Sobonadagarna
01 september 2023

Mångfald och inkludering ur ett kompetensförsörjningsperspektiv

Under Sobonadagarna 2023 samtalade Sobonas två medlemsföretag Luleå Energi och MKB Fastighets AB, Allmännyttan i Malmö om inkluderande kompetensförsörjningsarbete. Ett viktigt samtal med inspirerande exempel på hur man kan skapa goda förutsättningar för att lyckas.

Luleå Energi har gått från machokultur till att bli utsedda till årets mest jämställda företag. En lång resa som började med att förstå sig på den interna företagskulturen. För att lyckas med kompetensförsörjning delar Katharina Frank, HR och hållbarhetschef på Luleå Energi, med sig av fyra råd:

 1. Sätt en kompetensförsörjningsstrategi
 2. Hitta det unika i er kultur
 3. Mät upplevelse och hårdkodad fakta
 4. Använd förebilder

– Vi brukar säga att kulturen på företaget är en avgörande faktor för hur ni kommer att lyckas med kompetensförsörjning, än mer om det ska vara en inkluderande kompetensförsörjning. Sen behöver man ha uthållighet, kontinuitet och en stor portion mod, säger Katharina Frank.

Linn Vallo, HR-strateg på Luleå Energi, ger fortsatt exempel på hur validering är ett bra verktyg för inkluderande kompetensförsörjning.

– Vi fiskar alla i samma damm efter samma kompetens. Genom validering kan vi förse dammen med ny kompetens och skapa en lärande organisation på riktigt. På så sätt synliggör vi kompetens, det underlättar vid onboarding av ny personal och vi kan validera kompetens som skaffats i andra länder.

Conny Larsson, chef för kompetenskansliet på Sobona, lyfter hur Sobonas medlemmar kan ha stor nytta av att vända sig till kompetenskansliet för råd och vägledning. Tillsammans med arbetsgivarorganisationer och branschorganisationer har man gått ihop och arbetar tillsammans i frågor kring branschvalidering och inkluderande kompetensförsörjning.

– Många personer står utanför arbetsmarknaden, samtidigt som det skriks efter ny, kompetent personal. Med konkreta verktyg, kunskap och samarbete kan vi skapa stor förändring, säger Conny Larsson.

Nurgül Iljas Eminovska är chef för Social Hållbarhet på MKB Fastighets AB, Allmännyttan i Malmö som är en stor och viktig aktör i Malmö stad. MKBs kompetensförsörjningsarbete går ut på att anställa kvinnor som är långtidsarbetslösa som gårdsvärdar under ett år. Sedan 2018 har man haft 139 kvinnor i tjänst, man har erbjudit SFI, träffar med arbetsförmedlingen och kompetensintyg genom Sobona.

– Genom samverkan med Malmö Stad och med Arbetsförmedlingen bryts utanförskap och validering kvalitetssäkrar kompetensförsörjningen på MKB. Satsningen har lett till att 42 % av kvinnorna gått vidare till andra arbeten och fått anställning. Så våga vara modiga, det ger resultat, och då kommer fler att haka på, säger Nurgül Iljas Eminovska.

Konkreta tips från panelen för ett lyckat kompetensförsörjningsarbete:

 • Låt det inte bli enbart en HR-produkt utan implementera arbetet i hela företaget
 • Prata och samverka, t.ex med arbetsförmedling och Sobona
 • Jobba med handledare – det behövs dedikerad personal som driver frågorna
 • Det är inga projekt, arbetet måste vara på riktigt och en del av det dagliga kompetensarbetet.
 • Gör stegvisa förändringar parallellt – kompetensutveckla både befintlig personal och nyanställda

Läs mer:

Luleå Energi säkrar kompetensförsörjningen med hjälp av nationell valideringsmodell för energibranschen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samverkan som bryter utanförskap, skapar fler jobbtillfällen och ökar tryggheten i Malmö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nedräkningen till nästa års Sobonadagar har börjat! Kika här för mer information om medlemsdagarna. Länk till annan webbplats.

Kontakta oss

Ring vår servicetelefon helgfria vardagar 09.00-12.00 på 08-452 75 20 eller mejla kontakt@sobona.se

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 01 september, 2023 | Senast uppdaterad: 01 september, 2023

Relaterat innehåll