Katarina Barrling på scen
  • nyhet
  • Sobonadagarna
  • Omvärld
14 augusti 2023

Varför är politiken så vilsen – var är visionerna?

I en nutid som kantas av stora samhällsproblem, ideologisk strukturomvandling och bräckliga majoriteter är det ett svårt läge för både politiker och myndigheter som arbetar med dessa frågor. Katarina Barrling är docent i statskunskap och medverkade under Sobonadagarna 2023 i Stockholm för att samtala om utvecklingen av det politiska landskapet.

Katarina Barrling får ofta frågan varför politiken är så vilsen, och många undrar var visionerna och de långsiktiga lösningarna finns. Katarina menar att det finns några särskilda skäl till att politiken är, eller framstår så, givet det politiska landskapet. Ett av skälen är att samhället är präglat av ett antal stora samhällsproblem med både nationell och internationell osäkerhet. Krig, klimatkris, elkris, den grova organiserade brottsligheten och välfärdsbrottsligheten är några av de svåra frågor som politiken brottas med och arbetar för att hitta lösningar på.

– Samhällsproblemen vi står inför just nu är av sådan dignitet att det kan vara svårt att lyfta näsan och rikta blicken en lång bit framåt. Det är mänskligt, men leder till väldigt mycket brandkårsutryckningar, säger Katarina Barrling.

Katarina lyfter också bräckliga majoriteter och den ideologiska strukturomvandlingen som ytterligare skäl, där nya konfliktlinjer och nya partier växer fram. Sverige har dels präglats av en konsensuskultur, dels en, med internationella mått mätt, homogen kultur, vilket leder till konflikter i samhället.

– Jag tror att svårigheterna grundar sig mycket i att vi befinner oss i nya mönster, vi befinner oss i ett paradigmskifte som är socialt, ekonomiskt, internationellt men också som rör hur vi nyttjar naturens resurser. Vi är ovana att tänka i de här nya banorna, vilket gör att diskussionen lätt blir väldigt hätsk, fortsätter Katarina.

Katarina Barrling på scen

2 råd från Katarina för att känna hopp och tillförsikt i dagens politiska landskap:

  1. Back to basics - det finns kapacitet och förmåga bland oss alla att lösa problem, det har vi gjort i alla tider.
  2. Förmågan att gräva där man står - identifiera problemen och våga också prata om det som problem och inte som utmaningar. Prata om hur ni kan lösa dem.

Nedräkningen till nästa års Sobonadagar har redan börjat! Läs mer om våra medlemsdagar.

Shira Cohen

Projektledare

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 14 augusti, 2023 | Senast uppdaterad: 23 augusti, 2023

Relaterat innehåll