Göran Bergkrantz
  • nyhet
  • Arbetsmiljö
  • Hälsa, vård och omsorg
14 juni 2023

I arbetslivet drivs jag av att förstå både människor och system”

Vi hälsar nu Göran Bergkrantz välkommen till Sobona.

Välkommen till Sobona, berätta lite kortfattat, vem är du?

Jag är personalvetare och har arbetat inom HR på flera av Stockholms akutsjukhus. Det har varit otroligt givande att få jobba vidare med personalfrågor inom vården eftersom jag har en bakgrund som undersköterska, både på sjukhus och i demensvård samt psykiatri. I arbetslivet drivs jag av att förstå både människor och system för att hitta balansen som gör att alla kommer till sin rätt och att vi kan bidra som bäst till de som behöver oss, berättar Göran Bergkrantz.

Vad har du för erfarenheter och vad tar du med dig för erfarenheter till Sobona?

Jag har arbetat mycket med frågor om utsatthet på arbetsplatsen, alltså diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. Det har både varit i form av utbildning och föreläsningar samt utredningar när någon känt sig utsatt på olika vis av kollegor. Det har varit väldigt engagerande att få lära ut om utsatthetsfrågor eftersom intresset varit så stort och det berör så många. Det har också känts viktigt att göra sakliga och utförliga utredningar då det påverkar människors liv så starkt, både för den som är anklagad och för den som känt sig utsatt, säger Göran och fortsätter:

Jag har också arbetat på många olika vis med frågor om arbetstid och bemanning. Jag har tillsammans med duktiga fackliga kollegor arbetat med lokala kollektivavtal. Jag har hållit utbildningar kring schemaläggning och ersättningsberäkningar. Det engagerar mig verkligen eftersom vår arbetstid och den ersättning vi får för arbetet vi utför är en så viktig komponent i arbetslivet, både som arbetstagare och arbetsgivare.

Var jobbade du innan du kom till Sobona? Och med vad?

Senast kommer jag från Södersjukhuset där jag arbetade som HR-partner. Där stöttade jag cheferna på verksamhetsområde Kirurgi med frågor inom hela HR-området. Det var väldigt givande att få jobba så nära och dedikerat med de duktiga cheferna på kirurgen. Det fanns också utrymme för några centrala uppdrag. Bland annat arbetade jag tillsammans med en kollega från Karolinska sjukhuset på en Region Stockholm-gemensam digital utbildning i sjuksköterskornas arbetstidsavtal.

Vad var det som lockade med Sobona?

Att få fokusera på arbetsrätt, kollektivavtal och arbetsmiljö. Det är ämnen som påverkar oss så djup på våra arbetsplatser och att få arbeta med dem på nationell nivå för en så bred sektor kändes oerhört lockande. När man arbetar i vård och omsorg är det så självklart varför det man gör är viktigt och det hade jag nog haft svårt att vara utan. Nu får jag chansen att fortsätta arbeta med organisationer som jobbar för samhällsnytta men i många fler branscher, säger Göran.

Vad kommer du att göra på Sobona?

Jag kommer att arbeta som förhandlare med några duktiga kollegor för bransch Hälsa, vård och omsorg. Jag kommer också att arbeta med arbetsmiljöfrågor för alla Sobonas branscher. Jag kommer också att fokusera lite extra på arbetstidsfrågor.

Finns det något i din jobbvardag du inte kan vara utan?

Det är nog många som känner lika dant, men det är kollegorna. Det är en så generös och inbjudande arbetsmiljö i kollegiet här vilket känns ovärderligt.

Finns det något som du är lite extra taggad för i din roll här på Sobona?

De nya reglerna kring dygnsvila är högst aktuella nu och det är en fråga som jag gärna vill vara med och bidra i. Det är inte helt lätt att förstå alla regler och hur de ska appliceras för att alla som ska få ihop sina arbetstider i rimliga scheman. Det känns väldigt angeläget att underlätta och möjliggöra så långt det går.

När du inte jobbar vad gör du då?

Då tillbringar jag mesta tiden med min man och mina barn i vårt hus som ligger i Stockholms västerort. Jag lägger gärna mycket tid på att prata med familj och vänner. Jag är också väldigt förtjust i att laga mat. Även om det mest blir barnvänlig mat just nu så gillar jag att försöka mig på lite utmanande anrättningar, gärna franska eller kinesiska. På vintern lockar skidbackarna, både de i fjällen och i alperna, avslutar Göran.

Göran Bergkrantz

Förhandlare: Hälsa, vård och omsorg samt Arbetsmiljö

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 14 juni, 2023 | Senast uppdaterad: 11 augusti, 2023

Relaterat innehåll