• nyhet
  • Opinion
  • Ägarstyrning
  • Affärsmässig samhällsnytta
  • Kommunala företag
05 maj 2023

Debatt: Kommunala bolag kan stärka det lokala näringslivet

I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver Sobonas Per Nordenstam att kommuner ska självklart inte konkurrera ut privata företag. Men rätt använda kan kommunala bolag fungera som motor för det lokala näringslivet.

Företrädare för Almega, Svenskt Näringsliv och Visita skriver i en debattartikel att kommunala verksamheter inte ska konkurrera ut det lokala näringslivet. Vi på Sobona instämmer och ser samtidigt att kommunala bolag kan stärka det lokala näringslivet, med rätt förutsättningar och styrning.

Kommunala bolag är hybrider där affärsmässighet och samhällsnytta möts. Rätt använd har organisationsformen en särskild möjlighet att ta ansvar, driva utveckling och skapa affärsmässig samhällsnytta.

I de kommunala bolagens kölvatten skapas det fler affärsmöjligheter. Kommunala bolag kan stötta innovation och ta risker som det privata näringslivet undviker.

Det finns många exempel där kommunala bolag i samarbete med det privata näringslivet driver innovationsprojekt. I Umeå samskapar Umeå kommun, sju privata bygg­aktörer samt de kommunala bolagen Umeå Energi, Upab och Vakin ett bostads­projekt. De kommunala bolagen Göteborgs Energi, Göteborgs Hamn och Renova ingår i ett projekt tillsammans med Preem och ST1 kring koldioxidinlagring och det kommunala bolaget Södertälje Återvinning samarbetar med flera privata aktörer kring framtagandet av betong med låga koldioxid­utsläpp. Listan kan göras lång.

Förutom att vara aktör i innovationsnätverk är kommunala bolag också stora upphandlare. 2021 upphandlade kommunalt ägda organisationer varor och tjänster för nästan 60 miljarder kronor. Ett kommunalt bolag kan med andra ord vara en motor för det lokala näringslivet.

Artikelförfattarna skriver att kommunala säljverksamheter leder till ett sämre företagsklimat i kommunen. Det finns dock ingenting som talar för att kommuner med många kommunala bolag har sämre företagsklimat än andra. SNS genomförde förra året en granskning som inte kunde dra några sådana slutsatser.

Vi känner heller inte igen beskrivningen av hur kommuner ”driver helt vanliga restauranger där allmänheten kan äta”. I de fall kommuner driver restaurang handlar det ofta om verksamheter som gör nytta både för dem som arbetar där och dem som handlar där, exempelvis restaurangskolor.

Med det sagt så ska kommunala bolag användas på ett sätt som gör nytta, och kommuner ska självklart undvika att konkurrera ut privat näringsverksamhet.

För att nå dit behövs en stärkt dialog mellan ägare och ledning av kommunala bolag. Därför har vi nyligen tagit fram en rapport om hur ägarstyrningen i de kommunala bolagen fungerar i dag och hur den kan förbättras. Vi arbetar också kontinuerligt med utbildningar för att få bättre och vassare kommunala bolag, som stärker det lokala näringslivet.

Det är viktigt att ägarna har god kunskap om hur man använder ett kommunalt bolag utan att konkurrera ut privata aktörer. Man bör också kontinuerligt se över bolagets ändamål så att inte verksamheten har förändrats och påverkar det lokala näringslivet negativt.

Sammanfattningsvis utgör kommunala bolag en kraftfull och effektiv organisationsform när den används på rätt sätt. Med genomtänkt styrning och korrekt användning av bolagsformen gynnar kommunala bolag både kommunens invånare och det lokala och regionala näringslivet.

Per Nordenstam
Vd på Sobona, kommunala företagens arbetsgivarorganisation

Louise Pons Dreifeldt

Opinionsstrateg

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 05 maj, 2023 | Senast uppdaterad: 07 september, 2023

Relaterat innehåll