• nyhet
  • Kommunala företag
  • Opinion
  • Ägarstyrning
04 maj 2023

Intervju: Då är kommunala bolaget dömt att stagnera – ”fikasnacket” ett motmedel

Per Nordenstam intervjuas i Dagens Samhälle kring Sobonarapporten om ägarstyrning av kommunala bolag

Kommunala bolag som inte ägnar sig åt omvärldsanalys riskerar att halka efter i utvecklingen. Den domen levererar Sobona i en ny rapport. ”Ägarna ägnar sig för mycket åt bakåttittande. Och för lite tänk framåt”, säger Sobonas vd Per Nordenstam.

Bara 32 procent av vd:arna för de kommunala bolagen anser att ägarna – det vill säga kommuner och regioner – samverkar med bolagen på ett sätt som präglas av systematisk omvärldsanalys.

Det visar en undersökning beställd av Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

– Det stämmer väl överens med det vi får höra när vi pratar med medlemsföretagen. De efterlyser att ägaren ska förklara vad de vill ha bolaget till och att samspelet dem emellan ska fungera bättre, säger Sobonas vd Per Nordenstam.

En bolags-vd säger så här i enkäten:

”Vi blir inte inbjudna till något forum för att samtala kring skeenden i omvärlden som påverkar kommunen och bolagen. Det är vi som försöker bjuda in till strategidagar men tyvärr är det ingen från ägarna som kommer dit.”

Enligt Per Nordenstam är kommunerna och regionerna duktiga på att hantera det som kan kallas hårdvaran. Det vill säga att formulera ägardirektiv och att hålla ordning på de juridiska dokument som krävs.

Men allt för ofta brister det som han kallar mjukvaran.

– Det handlar om hur man samtalar med varandra i ordnade former, hur ägaren följer upp verksamheten och hur styrningen går till i praktiken. Om ägarna inte uttalar en idé om vad de vill med bolaget blir det väldigt vilset för företaget.

I Sobonas rapport "Ägarstyrning som bygger framtidskapacitet" framgår det att de kommunala företagens vd:ar rankar ägarstyrning som det strategiskt absolut viktigaste att få på plats för att kunna driva företaget framgångsrikt de kommande åren.

Men ägarna agerar för svagt, anser vd:arna. Inte minst när det gäller att spana framåt och att peka ut i vilken riktning företagen bör sikta på de närmaste 10–15 åren.

– De kommunala företagen står inför tuffa utmaningar, med en blixtsnabb utveckling av digitaliseringen, krisberedskapen, AI (artificiell intelligens) och så vidare. Men ägarna ägnar sig för mycket åt bakåttittande. Och för lite tänk framåt, säger Per Nordenstam.

Eller som det sammanfattas i rapporten:

”Slutligen, ett bolag som inte ägnar sig åt omvärldsanalys är förr eller senare dömt att stagnera och att halka efter i utvecklingen.”

Men man behöver inte misströsta. Det finns lösningar.

I rapporten listar Sobona några möjliga framgångsfaktorer (se faktaruta) som kan bidra när det gäller mjukvaran.

– Man kan se det som en kokbok för hur man ska stärka dialogen, samsynen och det ömsesidiga förtroendet mellan ägare och bolag. När vi pratar med våra medlemsföretag efterlyser de just konkreta tips om hur de ska få det här samspelet att fungera i praktiken, säger Per Nordenstam.

• Arbeta systematiskt med omvärldsanalys tillsammans, både ägare och bolag.
• Ordna regelbundet tillfällen där framtid och utvecklingsbehov för bolaget gemensamt diskuteras.
• Mellansnacket vid kaffet är ett otroligt viktigt smörjmedel för att förstå varandra bättre.
• Ju närmare kontakt vd:ar eller styrelseordförande har med kommunen/regionen och politiken, desto nöjdare är de med alla aspekter av ägarstyrningen.

 

 

Louise Pons Dreifeldt

Opinionsstrateg

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 04 maj, 2023 | Senast uppdaterad: 07 september, 2023

Relaterat innehåll