En person spelar spel på en mobiltelefon.
  • Nyhet
  • Opinion
01 april 2023

Debatt - Akut behov av ny lagstiftning för HVB-hem

I Svenska Dagbladet skriver Sobonas vd Per Nordenstam tillsammans med ett antal medlemmar som bedriver HVB-verksamhet, om hur dagens regelverk och IVO:s tolkningar hindrar personal på HVB-hem att ingripa trots att det finns kännedom om att en ungdom använder droger eller gömmer vapen på rummet. 

Hem för vård eller boende, så kallade HVB-hem, finns till för att ge förutsättningar för barn och ungdomar att få rätsida på tillvaron. Det kan till exempel handla om att komma ur kriminalitet eller missbruk. HVB-personal har länge vädjat om ökade befogenheter och mandat att agera till skydd för de barn och unga som bor på hemmen.

Om regeringen menar allvar med att ta krafttag mot gängkriminaliteten och möjliggöra tidiga insatser behöver socialtjänstministern skyndsamt agera.

HVB ska enligt Socialstyrelsen fungera som en slags ”ställföreträdande förälder” och skydda ungdomar från olika typer av utsatthet. Men i dag har personalen inte rätt förutsättningar att ta det ansvaret. Problemet är dagens lagstiftning och hur den tolkas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Läs hela debattartikeln på SvD Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Louise Pons Dreifeldt

Opinionsstrateg

Populärt just nu

Utbildningar

Sobona verkar för utveckling, utbildning och nätverkande bland våra medlemmar. Som en del i vårt medlemserbjudande anordnar vi därför aktuella kurser, utbildningar och webbinarier. Vi erbjuder alltifrån livesända kurser och utbildningar till webbutbildningar som du kan genomföra när det passar dig.

Se vårt utbildningsutbud

Våra utskick

Missa inte nyheter, inspiration och information från oss! Läs mer om våra utskick och hur du kan prenumerera på dem här.

Prenumerera på våra utskick
Publicerad: 01 april, 2023 | Senast uppdaterad: 11 augusti, 2023

Relaterat innehåll