null
  • nyhet
  • Kommunala företag
  • Kompetensförsörjning
  • Validering
  • Inkludering och mångfald
01 december 2022

Branschvalidering utvecklar kompetensförsörjningen på Vamas

Vamas använder Sobonas nationella yrkesprofiler för avfallshantering och återvinning för att kvalitetssäkra kompetensförsörjningen. I början upplevde Vamas att valideringen var komplicerad. Men tack vare nya insikter och kunskaper efter en genomförd bedömarutbildning har de nu implementerat valideringen på företagsnivå.

Vamas är en liten organisation som verkar inom ett stort geografiskt område. En fast befolkning på 10 000 individer och en vinterturism med 70 000–80 000 gäster i Malung och Sälen skapar intressanta utmaningar för Vamas.

Kompetensförsörjning är en utmaning både på Vamas och inom branschen.

– Vamas växer och vi behöver rekrytera fler medarbetare. Då är validering ett bra verktyg, berättar Stefan Larsson, vd på Vamas.

– Tack vare Sobonas nationella yrkesprofiler och valideringen kan vi säkerställa kompetensen hos alla våra medarbetare säger Josefine Lissbol, chef återvinningstjänster på Vamas.

Sobona har utvecklat sju nationella yrkesprofiler inom avfallshantering och återvinning tillsammans med Vamas och flera andra medlemsföretag.

Josefine såg potential hos medarbetaren Liselott Bengtsson som arbetade som fordonsförare. Vamas ville satsa på henne eftersom hon är lösningsfokuserad, lugn och noggrann.

Nu är Liselott validerad som transportledare och arbetar även som teamledare

– Genom valideringen blev det tydligt vad Vamas vill att jag ska kunna i min yrkesroll, berättar Liselott Bengtsson, transportledare på Vamas.

Nu ska Liselott gå Sobonas bedömarutbildning så hon i sin tur kan validera andra medarbetarens kompetenser tillsammans med Josefine.

Avfall Sverige har en omfattande utbildningsverksamhet. Sobonas branschvalidering passar väl in tillsammans med deras utbildningar och det är tydligt att de två organisationernas erbjudanden kompletterar och stödjer varandra.

Populärt just nu

Utbildningar

Sobona verkar för utveckling, utbildning och nätverkande bland våra medlemmar. Som en del i vårt medlemserbjudande anordnar vi därför aktuella kurser, utbildningar och webbinarier. Vi erbjuder alltifrån livesända kurser och utbildningar till webbutbildningar som du kan genomföra när det passar dig.

Se vårt utbildningsutbud

Våra utskick

Missa inte nyheter, inspiration och information från oss! Läs mer om våra utskick och hur du kan prenumerera på dem här.

Prenumerera på våra utskick
Publicerad: 01 december, 2022 | Senast uppdaterad: 02 december, 2022

Relaterade nyheter