Suntarbetsliv lanserar verktyget Säkerhetsdialogen för öka möjligheten att på ett konkret sätt kunna förebygga hot och våld på arbetsplatser. Foto: Suntarbetsliv
  • nyhet
  • Arbetsmiljö
12 oktober 2022

Nytt digitalt stöd för att förebygga hot och våld på jobbet

Att hantera hot och otrygghet på arbetsplatsen är tyvärr en del av många människors vardag. Inte minst för dem som arbetar inom kommuner och regioner. I dag onsdag lanserar Suntarbetsliv verktyget Säkerhetsdialogen för öka möjligheten att på ett konkret sätt kunna förebygga hot och våld på arbetsplatser.

Attityder, vanor och beteenden är faktorer som påverkar trygg- och säkerheten på arbetsplatsen. Forskning visar att ett främjande och förebyggande arbete inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet är det bästa man kan göra för att skapa en trygg och säker arbetsplats.

Verktyget är till för alla dem som arbetar med hot och våld i arbetsmiljön. Och kan användas av till exempel någon som arbetar som säkerhetsansvarig som håller utbildning, chef som håller arbetsplatsträffar där hot och våld ska tas upp, eller direkt av en arbetsgrupp på ett personalmöte. Med hjälp av verktyget kan arbetsgrupper testa sitt säkerhetsmedvetande, få stöd för att diskutera om det finns tystnadskultur och ta hjälp av konkreta checklistor.

– Med hjälp av Säkerhetsdialogen får kommuner, regioner och kommunala företag hjälp att lyfta hot och våld som den viktiga arbetsmiljöfråga det är. Och det är först när vi ser verkligheten som den är, som vi kan skapa den förändring som vi vill ha.” säger Karin Hagman, vd på Suntarbetsliv, i ett pressmeddelande.

Länk till verktyget: Säkerhetsdialogen - Säkerhetsdialogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

OmSuntarbetsliv

Suntarbetsliv bidrar till friska arbetsplatser inom kommuner, regioner och kommunala företag. Här finns stöd i form av kunskaper, verktyg och metoder för ett väl fungerande arbetsmiljöarbete, baserat på forskning och beprövad erfarenhet. Suntarbetsliv drivs gemensamt av de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona.

Populärt just nu

Utbildningar

Sobona verkar för utveckling, utbildning och nätverkande bland våra medlemmar. Som en del i vårt medlemserbjudande anordnar vi därför aktuella kurser, utbildningar och webbinarier. Vi erbjuder alltifrån livesända kurser och utbildningar till webbutbildningar som du kan genomföra när det passar dig.

Se vårt utbildningsutbud

Våra utskick

Missa inte nyheter, inspiration och information från oss! Läs mer om våra utskick och hur du kan prenumerera på dem här.

Prenumerera på våra utskick
Publicerad: 12 oktober, 2022 | Senast uppdaterad: 12 oktober, 2022

Relaterade nyheter