null
  • nyhet
  • Kommunala företag
  • Kompetensförsörjning
  • Validering
30 september 2022

Luleå Energi säkrar kompetensförsörjningen med hjälp av nationell valideringsmodell för energibranschen

Stora förändringar påverkar energibranschen – (ny)elektrifiering av samhället, omställningen till fossilfri stålframställning och förändrade affärsmodeller är några exempel. För att möta nya behov och högt ställda krav behöver energiföretagen säkra sin långsiktiga kompetensförsörjning och kompetensutveckling.

Luleå Energi har sedan 2018 varit ett referensföretag inom utvecklingsarbetet av den partsgemensamma och nationella branschvalideringsmodellen för energibranschen. De använder modellen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att säkra sin långsiktiga kompetensförsörjning och kompetensutveckling.

– Den långsiktiga strategin för mig, när det gäller kompetensförsörjning, är att vi får behålla och utveckla våra medarbetare. Där tror jag att validering kommer hjälpa oss mycket, säger Malin Larsson, vd på Luleå Energi.

– Det ligger i arbetsgivarens ansvar att veta när vi saknar kompetens, så att vi kan klä på den medarbetaren eller gruppen den kunskap som krävs. Det är viktigt både för individen och för företaget, säger Daniel Agrer, Elnätschef på Luleå Energi.

Hör Malin Larsson, vd, Linn Wallo, HR-strateg, Daniel Agrer, Elnätschef på Luleå Energi samt Jörgen Bergvall, metod- och kvalitetsansvarig på Nordiskt Valideringsforum berätta om hur Luleå Energi använder branschvalidering i sin verksamhet: 

– Får man in validering i hela koncernen ökar möjligheten till intern rekrytering på ett helt nytt sätt, säger Linn Wallo, HR-strateg på Luleå Energi, och fortsätter:

– Något jag arbetar mycket med nu, och som jag vill skicka med till andra, är att inte låta validering bli en HR-produkt, utan det ska ut i verksamheterna – ut i linjen. För det är där det kommer göra mest nytta.

Idag finns sju nationella yrkesprofiler inom energibranschen och Luleå Energi strävar efter att vara det företag som är först ut i Sverige med att validera en distributionselektriker.

Vill du veta mer? Välkommen på höstens konferenser:

Strategisk kompetensförsörjning inom energibranschen den 12 oktober:

Valideringskonferensen den 9 november:

Ett partsgemensamt arbete:
Sobona har tillsammans med Kommunal, Seko, referensföretag, utbildningsanordnare och Energiföretagen Sverige med delfinansiering av Arbetsförmedlingen, Myndigheten för Yrkeshögskolan och Skolverket sedan 2018 utvecklat en nationell valideringsmodell inom energibranschen. I modellen återfinns i dagsläget sju nationella yrkesprofiler.

Branchvalideringsmodellen drivs och förvaltas av Sobona tillsammans med Kommunal, Seko, Transport, branschorganisationerna Avfall Sverige, Energiföretagen Sverige, Svenska Stadsnätsföreningen och Svenskt Vatten.

Branschvalidering är validering av individers kompetens som genomförs i branschernas regi.

Idag finns sju nationella yrkesprofiler inom energi:

Två nya roller som ska tas fram med delfinansiering av Myndigheten för yrkeshögskolan:

  • Nätplanerare/projektör
  • Projektledare

Läs mer:


Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 30 september, 2022 | Senast uppdaterad: 30 september, 2022

Relaterade nyheter