Emil Molander och Sofi Tegsveden Deveaux kommer att prata om vad man ska tänka på när man jobbar med eller validerar personal som fortfarande håller på att utveckla sin svenska.
  • nyhet
  • Kompetensförsörjning
  • Validering
19 september 2022

Enkla knep för att förbättra yrkeskommunikationen med andraspråkstalare

Den 12 oktober är det dags för fjärde upplagan av Energikonferensen 2022. LÄNK En konferens som fokuserar på strategisk kompetensförsörjning utifrån mångfald och inkludering. Under dagen kommer ni att få träffa Emil Molander och Sofi Tegsveden Deveaux, från LYS förlag.

De kommer att prata om vad man ska tänka på när man jobbar med eller validerar personal som fortfarande håller på att utveckla sin svenska.

Många upplever språkutveckling på arbetsplatsen som komplicerat och svårt. Hur kan man som arbetsgivare tänka för att undvika att se det som komplicerat och svårt?

– Det ÄR svårt och komplicerat! Att utveckla en fungerande yrkeskommunikation på ett helt nytt språk som vuxen är förmodligen bland det svåraste man kan göra. Det är viktigt att vara medveten om det, men det betyder inte att man ska vara rädd för att jobba med de här sakerna på arbetsplatserna. Sedan ska man inte ta för givet att man som svensk automatiskt vet VAD som är svårt och hur man ska arbeta med det. Det är där vi försöker hjälpa till, berättar Emil och Sofi.

Ni har drivit ett arbete för att utveckla ett enklare språk i samband med valideringar. Hur viktigt är det att använda ett enkelt och tydligt språk i dessa sammanhang?

– Vi vill hellre prata om tydlighet än om “enkelt språk”, för man kan inte förenkla alla komplicerade begrepp. Att vara tydlig och noggrann med språket i valideringsprocessen är dock väldigt viktigt, för annars riskerar man att hamna i fallgropar där man inte ser någons kompetens för att valideringsfrågan var lurig. För andraspråkstalare finns det många språkliga fällor, så där är det ännu viktigare att man är medveten om hur man gör för att vara tydlig.

Ni har nyligen tagit fram 5 korta ”mikroutbildningar” tillsammans med Sobona. Berätta mer om dem och hur kan man använda dem?

– Vi har spelat in några korta videoklipp där vi ger komprimerade versioner av det viktigaste som man behöver tänka på när man ska anställa och arbeta med kollegor som inte har svenska som förstaspråk. Det finns även en lite längre textversion av varje del. Vi tycker att man bör titta på klippen eller läsa texterna tillsammans i arbetslagen och fundera över hur det vi tar upp går att applicera på ens egen arbetsplats, säger Emil och Sofi.

Här hittar ni 5 korta mikroutbildningar  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad kommer ni att prata om på konferensen?

– Vi kommer att berätta om våra senaste projekt för Energiföretagen och Sobona, och vad vi tycker att man ska tänka på när man jobbar med eller validerar personal som fortfarande håller på att utveckla sin svenska. Klarspråk med andraspråksfokus!

Välkommen att anmäla dig till Energikonferensen 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad kan man som deltagare den 12 oktober förvänta sig från ert pass?

– Vi hoppas att man kan se att det finns några ganska enkla knep för att förbättra den dagliga yrkeskommunikationen med andraspråkstalare, men också att man får bättre förståelse för vad det innebär att lära sig svenska som vuxen.

Berätta lite om LYS förlag, vilka är ni?

– LYS förlag är ett litet oberoende förlag som skapar läromedel i yrkessvenska och andra typer av böcker för den som är ny i Sverige eller träffar människor från andra länder i yrket eller privat. Vi som driver det heter Emil, Sofi och Sarah. Emil och Sofi är lärare i svenska som andraspråk i grunden och har jobbat med språk och integration för massor av nya svenskar de senaste 15 åren.

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 19 september, 2022 | Senast uppdaterad: 19 september, 2022

Relaterade nyheter