Ann-Charlotte Rand, arbetsmiljöstrateg på Sobona, träffade Arbetsmiljöverket.
  • nyhet
  • Arbetsmiljö
15 september 2022

Arbetsmiljöverket ger oss möjligheter

Sobona har en plats i Arbetsmiljöverkets Centrala samråd och i veckan presenterades Sobona och Sobonas medlemsföretag för myndigheten.

Arbetsmiljöverket är den myndighet som har i uppdrag att se till att lagar om arbetsmiljö och arbetstider följs. De tar fram föreskrifter och kontrollerar att arbetsmiljölagen och föreskrifterna följs. De har även andra uppdrag som exempelvis att samordna arbetet med arbetslivskriminalitet och kontrollera efterlevnaden av lagen som reglerar visselblåsning.

– Sammanfattningsvis är de viktiga för arbetsmiljöarbetet på svensk arbetsmarknad, säger Ann-Charlotte Rand, arbetsmiljöstrateg på Sobona.

Arbetsmiljöverket eftersträvar att ha nära samarbete med parterna som representerar arbetsgivarna och arbetstagarna. Det finns ett antal samrådsgrupper, dels för specifika områden, dels på en övergripande nivå kallad Centrala samrådet.

Sobona har sedan halvårsskiftet 2022 en plats i Centrala samrådet. Det innebär att de utmaningar som Sobonas medlemmar har inom arbetsmiljöområdet kan lyftas och även påverka inriktningar och satsningar som myndigheten gör. Det innebär också att Sobonas medlemmar kan i tidigt skede få information om inspektionssatsningar, förändringar i regelverk eller ta del av annan information.

– Så håll utskick i våra utskickskanaler! Det är en stor möjlighet för mig i mitt arbete som arbetsmiljöstrateg och för alla Sobonas medlemsföretag att Sobona nu har en plats i Arbetsmiljöverkets Centrala samråd, berättar Ann-Charlotte Rand och fortsätter:

– I måndags träffade jag Arbetsmiljöverkets stf Generaldirektör Håkan Olsson och parternas kontaktperson Lina Aquadro för att presentera Sobona och Sobonas medlemsföretag. Fortsättning följer.

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 15 september, 2022 | Senast uppdaterad: 21 september, 2022

Relaterade nyheter