Under Sobonadagarna 2022 i Gävle berättade Stefan att vi lever i en tid som präglas av förändring i en hastighet som människan aldrig tidigare har upplevt. Foto: Fredrik Berglund.
  • nyhet
  • Sobonadagarna
  • Framtid
05 september 2022

Tid för optimism

Hur ska vi förhålla oss till framtiden i en tid som präglas av osäkerhet och förändring? Vad betyder digitalisering för krav och förändringar som kommer? Hur ska vi förhålla oss till och använda data?

Stefan Hyttfors Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är futurist, författare och prisbelönad föreläsare med fokus på trender.

Under Sobonadagarna 2022 i Gävle berättade Stefan att vi lever i en tid som präglas av förändring i en hastighet som människan aldrig tidigare har upplevt. Samtidigt råder mycket osäkerhet om framtiden kopplat till teknik, AI och robotar som ska ta våra jobb.

– Många tycker framtiden känns lite skrämmande. Men i dag kan en dator inte se skillnad på en hund och en muffins. Så vi kanske inte ska vara så rädda och springa runt med dystopiska tankar, säger Stefan.

Stefan lyfte två trender:

  • I dag är förmågan att tänka nytt många gånger viktigare än erfarenhet. För det handlar inte längre om att överleva; det handlar om att hänga med.
  • Den största investerarmöjligheten som finns under vår livsstil är att investera i grön omställning.

Data utifrån och in

Hittills har data- och IT-revolutionen handlat om data från omvärlden. Vi kan hitta i städer som vi aldrig tidigare besökt, vi kan streama underhållning och kommunicera med varandra.

– Det är data utifrån och in, säger Stefan.

Nu börjar vi klä på oss teknik genom smarta klockor och då kan vi få data inifrån och ut. Snart kan en algoritm koppla ihop mönster med vår data och då kan vi förstå hur vi mår. Det är emotionell AI.

Emotionell AI visar hur vi mår och varför det är så

– Emotionell AI lägger ihop ett mönster av exempelvis puls, kroppstemperatur och hur ser pupillerna, förklarar Stefan.

– Men vi pratar knappt om vem som ska äga vår data. Det är en stor integritetsaspekt som inte lyfts, säger Stefan.

Ny teknik medför att utmaningar och möjligheter förändras men också att vårt arbete och kraven på ledarskap förändras.

– När vi har data behöver vi inte längre gå på chefens magkänsla, menar Stefan.

Hur kommer framtiden se ut?

  • Vi måste acceptera tanken att digitalt är verkligt.
  • Vem äger din data? Övervakning och manipulation blir viktigt.
  • Ledare och organisationer som är framgångsrika i framtiden använder data till att vara mer människa och möta oss som individer.
  • Många svarar nu men de flesta säger i framtiden. För trenden säger oss att det hela tiden blir alltmer magiskt att vara människa på den här planeten, säger Stefan.

Stefan frågar deltagarna på Sobonadagarna - när hade du fått leva om du hade kunnat välja?

– Många svarar nu men de flesta säger i framtiden. För trenden säger oss att det hela tiden blir alltmer magiskt att vara människa på den här planeten, säger Stefan.

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 05 september, 2022 | Senast uppdaterad: 05 september, 2022

Relaterade nyheter