Välkommen att lyssna på ett seminarium där vi – i en framtidskontext – presenterar en rapport kring ägarstyrning av kommunala bolag.
  • nyhet
  • Almedalen
  • Kommunala företag
  • Samhällsbygge 2030
05 september 2022

Samhällsbygge 2040 – så framtidssäkrar vi ägarstyrning av kommunala bolag

Osäkra tider betyder att vi behöver tänka kort- och långsiktigt. Hur skapar vi framtidsberedskap som stöder oss i dag och i morgon? Kairos Future och Sobona, kommunala företagens arbetsgivarorganisation, presenterade en färsk omvärldsanalys kring den framtida värld kommunala bolag ska verka inom.

Kommunala bolag balanserar mellan investeringar i långsiktig samhällsnytta å ena sidan och årliga vinstkrav å andra sidan. Hur väl de navigerar i denna komplexa värld beror till stor del på hur ägarstyrningen är utformad. Vad betyder det att ha samhällsnytta som uppdrag på marknadens villkor?

Tilliten till våra grundläggande samhällsfunktioner är viktig för att långsiktigt upprätthålla förtroendet för demokratin. Vi förväntar oss rent vatten ur kranen, en brandkår som hinner fram och en buss som går. Vad innebär det mer för samhällsbygget att ha demokratiskt styrda ägare av bolag?

Är du nyfiken på rapporten? Hör av dig till Louise Pons Dreifeldt, opinionsstrateg på sobona, louise.pons.dreifeldt@sobona.se eller 08-452 7176. 

Medverkande:

Peter Pernemalm, Analyschef, Kairos Future

Fredrik Torberger, Moderator, Kairos Future

Karin Andersson, Senior Advisor, Kairos Future

Per Nordenstam VD, Sobona

Meg Tivéus, Styrelsearbetare

Christian Schwartz, VD, Mölndal Energi

Klas Bergström, tidigare kommunstyrelsens ordförande, Knivsta

Populärt just nu

Utbildningar

Sobona verkar för utveckling, utbildning och nätverkande bland våra medlemmar. Som en del i vårt medlemserbjudande anordnar vi därför aktuella kurser, utbildningar och webbinarier. Vi erbjuder alltifrån livesända kurser och utbildningar till webbutbildningar som du kan genomföra när det passar dig.

Se vårt utbildningsutbud

Våra utskick

Missa inte nyheter, inspiration och information från oss! Läs mer om våra utskick och hur du kan prenumerera på dem här.

Prenumerera på våra utskick
Publicerad: 05 september, 2022 | Senast uppdaterad: 05 september, 2022

Relaterade nyheter