Joakim Skog, områdesledare för Framtidsområden på Vinnova.
  • nyhet
  • Framtid
  • Ledarskap
16 maj 2022

Att leda från framtiden

”Framtiden är inget som bara händer oss, utan vi är med och formar den”, Framtiden är redan, om man bara lyssnar tillräckligt noga. Och genom att bygga bilder av alternativa framtider baserat på signaler vi fångar upp i nutiden kan vi själva välja vilken framtid vi vill vara med och skapa. Hör Joakim Skog, områdesledare för Framtidsområden på Vinnova, berätta mer under Sobonadagarna 2022.

– Med den rasande hastighet utvecklingen i världen sker idag – inom såväl teknik, samhällsstrukturer som beteenden – är det allt viktigare att tänka proaktivt kring framtiden. För framtiden är inget som bara händer oss, utan vi är med och formar den. Och det är just detta som framtidstänkande och strategisk framsyn ger oss verktyg att göra – att tänka mer strategiskt och långsiktigt kring vilka framtider vi önskar börja forma idag, berättar Joakim Skog.

Vad är din drivkraft?

– Att bidra till att vi gemensamt hittar radikalt nya innovativa sätt att snabbt ställa om till en hållbar värld.

Läs även: Programmet för Sobonadagarna är färdigt – du har väl säkrat din plats? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad vill du att publiken ska ta med sig från ditt pass?

– Vikten av att tänka proaktivt kring framtiden samt praktiska verktyg att spana kring framtiden med.

På Framtidsområden på Vinnova arbetar teamet med olika metoder inom strategisk framsyn för att måla upp scenarier som visar vägen mot framtiden på sätt som skapar nya tankar om hur vi tar oss dit. Under Sobonadagarna 2022 berättar Joakim om hur myndigheten leder från framtiden och ger exempel på hur man praktiskt kan sätta i gång själv.

Läs mer: Cyberattacker och förändrat geopolitiskt läge – utmaningar och lösningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du har väl anmält dig till Sobonadagarna? Om inte så är sista anmälningsdag för medverkan på plats i Gävle den 19 maj. OBS: Detta evenemang är exklusivt för våra medlemmar.

Anmäl dig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Publicerad: 16 maj, 2022 | Senast uppdaterad: 16 maj, 2022

Relaterade nyheter