Foto: MKB
  • nyhet
  • Kompetensförsörjning
  • Validering
  • Inkludering och mångfald
  • Kommunala företag
01 april 2022

”Det är på riktigt - Vi är stolta över det de gör i Malmö”

I veckan var Sobona nere i Malmö för ett studiebesök hos MKB för att träffa gårdsvärdarna. ”Vi är väldigt tacksamma att vi på Sobona får vara med och kvalitetssäkra och stödja gårdsvärdarnas resa till att få jobb”, berättar Conny Larsson, projektledare för inkluderande kompetensförsörjning på Sobona.

När Allmännyttan i Malmö, MKB Fastighets AB, startade projektet Gårdsvärdar tillsammans med Arbetsförmedlingen anställdes fem kvinnor. Tre år senare är det 44 anställda och en process med många vinster.

– MKB fungerar som en katalysator. Vi sätter igång processen och blir ett verktyg för att få människor i arbete. Dessutom skapar gårdsvärdarna trygghet med sin närvaro i våra bostadsområden. De bor i området och syns åtta timmar om dagen, både utomhus och inomhus, berättade Nurgül Iljas Eminovska, Chef Social Hållbarhet, MKB, i en tidigare artikel.

Mångfald och inkludering i praktiken – MKB:s gårdsvärdar skapar nya vägar in på arbetsmarknaden  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nu har Sobonas vd Per Nordenstam och Conny Larsson varit nere på ett studiebesök och träffat gårdsvärdarna, MKB och även Sedat Arif, kommunalråd i Malmö med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst.

­ – Vi är väldigt tacksamma att vi på Sobona får vara med och kvalitetssäkra och stödja gårdsvärdarnas resa till att få jobb. Vi jobbar nu med att validera gårdsvärdarnas kunskaper och från och med 2022 kan vi erbjuda ett formellt kompetensintyg. Intyget har ett direkt värde eftersom det verkligen visar vad de kan. Gårdsvärdarnas och MKB:s engagemang skapar en väg in på arbetsmarknaden. Det är på riktigt och vi är stolta över det de gör i Malmö, berättar Conny Larsson.

Sobonas roll i projektet är att genom validering så får gårdsvärdarna ett intyg som visar vad de har för kompetens.

– Det är tillsammans som vi gör skillnad, säger Per Nordenstam.

Läs mer:

Publicerad: 01 april, 2022 | Senast uppdaterad: 01 april, 2022

Relaterade nyheter