Hanna Magnusson och Mikael Gustafsson med kompetensintyg.
  • nyhet
  • Kompetensförsörjning
  • Kommunala företag
08 februari 2022

Vakin har validerat drifttekniker – bland de första i branschen

Innan jul fick två av Vakins (Vatten- och Avfallskompetens i Norr AB) medarbetare ta emot kompetensintyg som drifttekniker Vatten VA. Vakin är bland de första i branschen att validera medarbetares yrkeskunskap.

Vakin har samarbetat med Sobona för utvecklingen av nationella yrkesprofiler, där validering gör det möjligt att jämföra kvalifikationer från studier och arbetslivserfarenhet. Nu finns en grund för yrkesbevis inom flera roller som drifttekniker, ledningstekniker eller mätartekniker.

–Jag ser stora fördelar med validering. Vi vet att Vakins medarbetare har värdefull kompetens. Validering handlar om att få sina yrkeskunskaper på papper. Det gör det enklare för oss att värdera kunskap vid rekryteringar eller hitta och utveckla talanger på Vakin. Nu kommer vi att utvärdera första omgången, men intrycket är mycket positivt och vi planerar för en fortsättning under 2022, säger Fredrik Sörvåg, Kompetensutvecklare på Vakin.

Innan jul fick två medarbetare på Vakin ta emot kompetensintyg som drifttekniker Vatten VA.

Under 2021 har Vakin testat hur en valideringsprocess kan se ut och fungera, med en kombination av handledning, digitala tester och praktisk bedömning. Ett moment är ett digitalt frågebatteri med en mängd frågor inom områden som VA, miljö och arbetsmiljö. Medarbetaren svarar på frågorna och bedömarna kontrollerar sakkunskapen och kommenterar svaren.

– Att arbeta med Vakin som referensföretag är ett bra exempel på betydelsen av att utveckla tillsammans när man utvecklar verktyg för kompetensförsörjning. Det blir inte på riktigt utan att man gör saker på riktigt, säger Conny Larsson, projektledare på Sobona.

Läs mer om valideringsmodellen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 08 februari, 2022 | Senast uppdaterad: 08 februari, 2022

Relaterade nyheter