Tommy Alexandersson, djurvårdare på Borås Djurpark. Privat bild.
  • nyhet
  • Kommunala företag
21 december 2021

De ser till att det finns julstämning i elefanthuset

Det finns många som arbetar under julen och i stället för att slå in de sista julklapparna, kolla på Kalle Anka, äta julmat och öppna julklappar, ser de till att samhällsnyttan aldrig stannar av.

Det finns många som arbetar under julen och i stället för att slå in de sista julklapparna, kolla på Kalle Anka, äta julmat och öppna julklappar, ser de till att samhällsnyttan aldrig stannar av.

På Borås Djurpark håller Tommy Alexandersson, djurvårdare, och hans kollegor på att förbereda julfirandet i elefanthuset.

– Det är många som frågar en om vad man ska göra under jul men vi måste ta hand om djuren. Sedan hjälps vi åt så att vi kan få gå hem lite tidigare och hinna med julfirandet med familjen på kvällen, berättar Tommy Alexandersson.

Tommy är djurskötare och jobbar i elefanthuset. De kommer att vara fyra kollegor som jobbar tillsammans på julafton och ser till att alla djuren får samma skötsel som vanligt.

– Vi tar hand om elefanter, noshörningar, giraffer, antiloper och sköldpaddor här och det mesta av jobbet består av skötsel, rengöring, fodring, träning och att se till att de har saker att göra.

Hur känns det att jobba på julafton?

– Det är inga problem. Vi kommer som sagt att kunna gå hem lite tidigare. När man hade småbarn var det lite jobbigare men nu har jag stora barn och de sover så länge och har väl knappt kommit upp ur sängen när jag kommer hem. Sedan har jag familjen här i närheten och slipper åka så långt för att komma hem. Det är värre för dem som behöver åka längre sträckor. Då får vi hjälpas åt och planera så att det blir så bra som möjligt för alla, säger Tommy.

Brukar ni göra något speciellt för djuren under julen?

– Vi brukar inte spexa till det för mycket. Men man gör några julklappar till djuren så att de också får lite julafton. Vi kommer att börja jobba tidigare på julafton för att inte behöva stressa igenom dagen. Sedan gör vi det som är det viktigaste för djuren och vi har förberett julklappar med aktivitetsprylar. Det kan vara hö eller frukt i olika kartonger så att de får slita och dra för att få fram innehållet. Det ska ta lite tid för dem och vi ser till att det är olika aktiviteter över hela dagen. Djuren kommer inte vara sysslolösa utan det kommer vara som vanligt men med en extra julig känsla.

Publicerad: 21 december, 2021 | Senast uppdaterad: 21 december, 2021

Relaterade nyheter