Karin Tenelius.
  • nyhet
  • Ledarskap
06 december 2021

“Vad är det som händer där ute?”

Vad kommer den stora förändringen inom ledning och organisation innebära? Det och mycket annat kommer Karin Tenelius berätta om under Ledarskapsdagen 2021.

Karin Tenelius startade Tuff ledarskapsträning för 18 år sedan som ett sätt att råda bot på gapet mellan teori och praktik. Hon har koll på hur ledarskapet går från hierarkiskt till tillitsbaserat globalt. Karin har under flera års tid lärt ut hur man får självstyrande team att fungera i praktiken och under hennes pass på Ledarskapsdagen kommer hon att besvara frågan: ”Vad är det som händer där ute?”

– När jag startade Tuff Ledarskapsträning så var gapet mellan teori och praktik stort. Det är det fortfarande, för att inte säga gigantiskt, säger Karin.

Vad har du för drivkraft?

– Att hjälpa organisationer – särskilt de samhällskritiska – att fungera bättre genom att de tar sina medarbetares kapacitet i anspråk fullt ut.

Under ditt pass på Ledarskapsdagen, vad kommer du att prata om?

– Den stora förändring inom ledning och organisation som äntligen sker världen över och vad denna innebär konkret.

Karin kommer även att ge många exempel på hur självstyrande team fungerar i praktiken och ta upp de viktigaste nycklarna för att inspirera andra till att prova i sin egen organisation.

Har du inte anmält dig än? Den 6 december är sista dagen för att anmäla dig till Ledarskapsdagen. Du anmäler dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad var det som gjorde att du blev nyfiken på självstyrande team? 

– Framför allt pionjären Ricardo Semler som gav sina medarbetare långtgående befogenheter. Han inspirerade mig till att prova, berättar Karin.

Varför är det ett framgångsrikt sätt att organisera sig?

– Lönsamhet kommer av effektivitet. Effektivitet kommer av engagemang och ansvarstagande som uppstår genom långtgående delaktighet. 

Vad krävs av ledaren vid självstyrande team?

– Framför allt förmågan att lyssna, säger Karin.

Vad krävs för att man ska testa självstyrande team i ens organisation?

– Att ledningen förstår vad det egentligen är och utsätter sig för plågsam förändring.

Hur ser du på självledarskap?

– Det är ett tvetydigt begrepp som kan betyda en uppsjö av saker och det missbrukas ganska mycket, säger Karin.

Vad är ett modernt ledarskap för dig?

– Det är självstyrande organisationer utan chefer.

Vad hoppas du att deltagarna tar med sig från ditt pass?

– Insikten om att alla måste ställa om sitt ledarskap och att det är mödosam process – men som ger många fördelar, avslutar Karin.

Ledarskapsdagen den 10 december riktar sig till dig som arbetar med chef- och ledarskapsfrågor samt HR. Sista anmälningsdagen är den 6 december och du anmäler dig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 06 december, 2021 | Senast uppdaterad: 06 december, 2021

Relaterade nyheter