Umeå Energi.
  • nyhet
  • Kommunala företag
  • Arbetsmiljö
20 maj 2021

”Arbetsmiljö är prio ett”

När Umeå Energi tar in sommarvikarier och feriejobbare är arbetsmiljön högsta prioritet. Här berättar Sara Fredman, rekryterare på Umeå Energi, mer om hur de tänker när de anställer sommarvikarier och feriejobbare.

Nu när sommaren börjar närma sig kan det vara dags för semester för många. Det är då en chans för många ungdomar att få sitt första jobb, en fot in i arbetslivet och värdefull erfarenhet inför framtida yrkesliv.

På Umeå Energi kommer de att ta in 20 semestervikarier och 16 feriejobbare i år, det kan se olika ut från år till år, men detta antal brukar vara vanligt.

– Att ta in semestervikarier varje år är givet då vi behöver den stöttningen under sommaren då vår verksamhet aldrig tar en paus. Vi tycker också det är viktigt att ta in feriejobbare för att ge ungdomar en inblick i hur vår verksamhet fungerar men också en chans för dem att få en bild av arbetslivet, berättar Sara Fredman, rekryterare på Umeå Energi.

Umeå Energi AB är en energi- och kommunikationskoncern som utvecklar innovativa och hållbara lösningar för el, värme, kyla och bredband för och i samverkan med kunder i den växande Umeåregionen.

– Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för regionen, berättar Sara.


Vilken typ av jobb ska semestervikarierna och feriejobbarna göra?

– Det kommer vara allt möjligt. För feriejobbarna så blir det anpassade arbetsuppgifter utifrån deras ålder och mycket arbete, om inte allt, kommer ske utomhus. Huvudsakliga arbetsuppgifter kommer vara gräsklippning, målning, städning och underhåll ute bland våra anläggningar. För semestervikarierna så stöttar vi upp vår ordinarie verksamhet med både administrativa tjänster, el- och drifttekniker samt kranförare ute i produktionen, säger Sara och fortsätter:

– Umeå Energicentrum i Klabböle kommer vara öppet i år där både ferie- och sommarjobbare kommer ta hand om alla besökare. Där håller de guidade turer och olika aktiviteter, såklart anpassat till rådande restriktioner.

Vad bör man tänka på som arbetsgivare när man tar in feriejobbare? Har du några bra tips till andra som snart tar in feriejobbare?

– Arbetsmiljö är prio ett. Vi gör riskanalyser för varje arbetsuppgift och sätter oss noga in i de regler som gäller både för feriejobbare och minderåriga. Arbetsmiljön och de risker som finns informeras om vid introduktion av alla nyanställda, berättar Sara och fortsätter:

– Det är också viktigt att få bra stöttning inom verksamheten. Vi jobbar med handledare som är på plats med ferierna under deras arbetsdag och för semestervikarierna så får de stöttning från närmaste chef och kollegor de arbetar med. I det ingår det såklart en bra introduktion som känns A och O för att komma in i gemenskapen och ens arbetsuppgifter.

Har du några bra tips till de som vill komma och jobba hos er under sommaren?

– Vi går tidigt ut med våra annonser för semestervikarier, så att hålla kolla på vår karriärssida redan i januari och februari är bra, så att ingen missar tjänsterna som läggs ut. Har du sedan fått ett feriejobb/semestervikariat hos oss tycker vi det är väldigt positivt att du ställer frågor och tar initiativ till att lära dig allt du kan. Se till att göra det mesta av tiden du har på feriejobbet eller semestervikariatet.

Varför ska man söka sommarjobb hos er?

– Att jobba hos oss är ett bra sätt att få en första kontakt och bra väg in till arbetsmarknaden. Här får den som jobbar också en bild av energibranschen och kan börja skapa ett kontaktnät inom området. Vi vill inspirera till framtida yrkesval inom energibranschen, avslutar Sara.


Publicerad: 20 maj, 2021 | Senast uppdaterad: 20 maj, 2021

Relaterade nyheter