Joakim Larsson
  • nyhet
  • Corona
  • Räddningstjänst
  • Sobona
16 mars 2021

Sobona är positiva till undantag för deltidsbrandmän

Regeringen föreslår undantag i regelverket för arbetslöshetsersättningen för deltidsbrandmän. Sobona, SKR och facken har drivit på för en förändring länge och är positiva till regeringens förslag.

– Deltidsbrandmännen har en särpräglad anställning som nuvarande regelverk inte är anpassat för. Det är därför glädjande att reglerna för arbetslöshetsersättningen nu äntligen anpassas för deltidsbrandmännens speciella situation, säger Joakim Larsson, ordförande i Sobonas föreningsstyrelse samt för Förhandlingsdelegationen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

När pandemin slog till förra våren befarades att fler deltidsbrandmän riskerade att bli av med sina huvudanställningar och på grund av gällande a-kasseregler även skulle sluta som brandmän. Med en sommar med många skogsbränder kunde det blivit ännu värre. Därför uppvaktade Sobona, SKR och de fackliga organisationerna i kommunsektorn regeringen flera gånger under 2020.

– Arbetsgivarna inom räddningstjänsten har som regel inte heltidssysselsatta brandmän, utan de flesta jobbar med annat och rycker in i räddningstjänsten vid behov. Under pandemin har vi sett att det finns räddningstjänster som riskerat att förlora upp till en tredjedel av sin personal. Därför har det varit självklart för oss att driva frågan om att regeringen måste göra undantag i a-kassereglerna för deltidsbrandmän, säger Joakim Larsson.

Sveriges över 10 000 deltidsbrandmän utför ovärderliga insatser, inte bara vid bränder utan även vid exempelvis trafikolyckor och att ge första hjälpen. Sedan början av 2000-talet har antalet utryckningar ökat med nästan 20 procent och de senaste åren ligger det totala antalet utryckningar på över 100 000 per år.

– Sverige behöver fler deltidsbrandmän för att kunna klara av kommande olyckor och kriser. Förändrade a-kasseregler med undantag för deltidsbrandmännen underlättar möjligheterna att både behålla de som redan arbetar i räddningstjänsterna och rekrytera fler till deltidsbrandkårerna runt om i landet, säger Joakim Larsson.

Läs tidigare inlägg:

https://sobona.se/nyhetsrum#/news/debatt-aendra-reglerna-foer-deltidsbrandmaennens-a-kassa-407658 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

https://sobona.se/nyhetsrum#/pressreleases/saekra-att-deltidsbrandmaennen-kan-faa-a-kassa-3000772 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 16 mars, 2021 | Senast uppdaterad: 16 mars, 2021

Relaterade nyheter