null
  • nyhet
  • Validering
  • Kommunala företag
18 december 2020

”Det är så mycket vinster i valideringen”

Vill ni veta mer om hur validering och yrkesprofilering implementeras i verksamheten? Här kan ni se en film om hur yrkesprofiler och validering ger många vinster på Återvinningscentralen Kläpp.

Renova har börjat testa validering av befintlig personal och Återvinningscentralen Kläpp i Stenungssund är först ut. Hör mer om hur Rasmus Lindgren, platschef, Johannes Ohlsen, maskinist och ÅVC-tekniker, samt Katarina Pettersson, driftchef Materialåtervinning, upplevt implementeringen av yrkesprofilering och validering i den egna verksamheten.

– Det är så mycket vinster i valideringen. Att man höjer kunskapsnivå, att man använder egna resurser för att träna upp personalen, man höjer kompetensen och får med hela arbetsgruppen, säger Rasmus Lindgren.

Valideringen möjliggör kompetenskartläggning av befintlig personal och är samtidigt ett effektivt verktyg för introduktion av nya medarbetare. Dessutom ger det bättre förutsättningar för fortsatt lärande på arbetsplatsen.

Här kan du läsa mer om Sobonas verktyg för en inkluderande kompetensförsörjning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Återvinningsarbetare på ÅVC är nivåplacerats på nivå 4 i SeQF. Yrkesrollen är framtagen utifrån strukturen i OCN-metoden som erbjuds av Nordiskt Valideringsforum. Genom OCN-metoden och SeQF skapas ett gemensamt språk kring yrket, vilket medför att lärandet blir synligt oavsett var, hur och när det förvärvats. Detta kan sedan formaliserat i ett yrkesbevis. Målsättningen med yrkesbeviset är att främja kompetensförsörjning och enklare vägar till jobb, möjliggöra strukturerade introduktionsprogram och kvalitetssäkra lärande på arbetsplatsen. Kvalifikationen uppfyller de krav som ställs på nationell nivå.

Läs mer: Beslut om SeQF-kvalifikation för Återvinningsarbetare på Återvinningscentral Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 18 december, 2020 | Senast uppdaterad: 18 december, 2020

Relaterade nyheter