Hassan Abdullahi Hashi. Foto: Cheyenne Olander.
  • nyhet
  • Kommunala företag
  • Kompetensförsörjning
  • Inkludering och mångfald
10 december 2020

Renovas Jobbspår gav Hassan jobb

Möt Hassan Abdullahi Hashi som har gått Renovas Jobbspår och nu fått fast anställning som miljöarbetare på Renova.

Renovas Jobbspår avfall startade under 2019 för att säkra framtida kompetensbehov, bidra till integration och sysselsättning i regionen samt skapa enklare vägar in på arbetsmarknaden. Sobona har stöttat Jobbspår avfall med verktyg för validering och språkutveckling, utbildning av handledare samt utveckling av nationella yrkesprofiler. En som gick jobbspåret från starten och nu har fått fast anställning är Hassan Abdullahi Hashi.

Läs mer: Göteborgs stad, Renova och Arbetsförmedlingen driver lokala jobbspår med stöd av Sobona Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hassan kom till Sverige 2018 och startade Renovas Jobbspår avfall under 2019. Han har nu lyckats med sitt mål.

– Ja, jag hade ett mål, så jag är glad att jag har fått fast anställning, berättar Hassan Abdullahi Hashi.

Läs även: Ny insats hjälpte lågutbildade nyanlända till jobb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Ett lokalt jobbspår är ett fördjupat samarbete mellan företag, kommun och Arbetsförmedlingen som ska leda till jobb. Utbildning, praktik och SFI skräddarsys för att förbereda unga och nyanlända så de kan bli anställningsbara och söka jobb hos ett företag. Det råder en stor brist på yrkeschaufförer i Sverige, vilket innebär att företag behöver bredda sin rekryteringsbas och hitta nya sätt att rekrytera på. För Renovas del resulterade detta i lokala jobbspår där svenskundervisning varvas med praktik, C-körkortslektioner och yrkeskompetensbevis, berättar Anders Johansson, planeringsledare arbetsmarknad och vuxenutbildning på Göteborgs stad, och fortsätter:

– Ett lokalt jobbspår är ett fördjupat samarbete mellan företag, kommun och Arbetsförmedlingen som ska leda till jobb. Utbildning, praktik och SFI skräddarsys för att förbereda unga och nyanlända så de kan bli anställningsbara och söka jobb hos ett företag.

I filmen berättar han om sin resa från Jobbspåret till fast anställning.

– Det är jätteroligt att se att jobbspåret ger resultat. Kompetensförsörjning är en prioriterad fråga där vi tillsammans skapar en välfungerande systematik för att möta utmaningarna i dag och i morgon, säger Per Nordenstam, vd på Sobona.

Jobbspår avfall är ett samarbete mellan Renova, Arbetsförmedlingen, Göteborg stad, ABF-Vux och Sobona. Renova är också en av projektägarna till ”Till ett arbete via återvinning” där erfarenheter från jobbspår och språkutveckling på arbetsplatsen kan spridas från lokalt till ett nationellt perspektiv.

Läs även: Till ett arbete via återvinning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 10 december, 2020 | Senast uppdaterad: 10 december, 2020

Relaterade nyheter