Lottie Knutson i Sobonas studio.
  • nyhet
  • Corona
  • Sobonadagarna
14 maj 2020

Vid kris – använd Skalmans mat- och sovklocka

På torsdagen startade den digitala Sobonadagen och först ut av inspirationstalarna var Lottie Knutson.

Under torsdagen startade den digitala Sobonadagen och först ut av inspirationstalarna var Lottie Knutson.

På grund av rådande coronaläge genomfördes Sobonadagen 2020 digitalt. Lottie Knutson var först ut bland föreläsarna och här i artikeln finns några sammanfattningar från föreläsningen ”När krisen kommer. Vilka mekanismer styr och vad krävs för att uppnå trovärdighet.”

Viktigt med kommunikation

– Vi kommer att behöva kommunicera när det blåser snålt. Kommunikation är ett bärande element i en kris. Vi måste se till att vi har tillit och agerar schyst mot varandra, eftersom vid kriser dyker det alltid självutnämnda expert upp och de måste hanteras. De kommer för att angripa er, ha åsikter på allt ni gör och hur ni gör det, berättar Lottie Knutson.

Om man är förberedd på att kritik kommer så klarar man den bättre, menar Lottie Knutson.

– Prata och kommunicera med medarbetarna och säga att vi visste att ”experterna” skulle komma och kritisera. Vi vet att vi kan våra saker och känner oss trygga i det vi gör. Om man inte skapar en trygghet bland personalen kan det bli så att man börjar skylla på varandra. Man börjar ange och ”skamma” varandra, säger Lottie Knutson.

Öva öva öva

– Det är viktigt att öva. Öva för en liten kris och öva för en stor kris. Det är då vi testar oss själva och ser hur vi reagerar. Och lärdomen från detta gör att vi kan optimera teamet och ta den kompetensen och använda den vid en kris. Då kommer vi att känna oss trygga, säger Lottie Knutson och fortsätter:

– Vi måste även våga mäta. Det kan vi göra genom att våga ställa olika frågor både internt och externt. Hur ser man på bolaget eller organisationen? Hur uppfattas bolaget? Internt kan man även fråga. Hur mår du? Hur är läget?

Hantera en kris

Ett viktigt medskick från Lottie Knutson är att först sätta på syrgasmasken på sig själv, innan man hjälper någon annan. Om man gör det så kommer man att orka hjälpa andra.

– Jag har ett favoritexempel som jag brukar visa upp och det är Skalmans mat- och sovklocka. Om man följer det så klarar man av krisen bättre. Man måste sova, man måste äta och man måste ibland ta en promenad. Det är ganska enkelt att förhålla sig till det. En kris kan hålla på ett tag och vi måste se till att hålla hela vägen ut och även efteråt, säger Lottie Knutson och fortsätter:

– Jag vill också säga att det är okej att skratta och gråta. Om du försöker att se till att hitta de små tillfällena där man kan skratta, så kommer alla att få energi. Ett annat tips är att det är nu läge att göra en analys på nuläget och börja tänka långsiktigt. Hur kommer det att se ut efter corona? Då kommer vi att gå över till det nya normala som det heter. Då är det bra att vi är förberedda, avslutar Lottie Knutson. 

Publicerad: 14 maj, 2020 | Senast uppdaterad: 14 maj, 2020

Relaterade nyheter