Pressbild.
  • nyhet
  • Corona
  • Kommunala företag
28 april 2020

De erbjuder hjälp till vården

Hur kan man stötta lokalsamhället under en pandemi? Den frågan ställde sig Karlskoga Energi & Miljö och de hittade den perfekta lösningen. För att stötta sjukvården i Karlskoga erbjuds alla anställda med sjukvårdsutbildning i företaget att hjälpa till i vården.

Redan för drygt två månader sedan började ledningsgruppen i Karlskoga Energi & Miljö prata om hur de kan stötta lokalsamhället och de branscher som sliter under pandemin.

– Vi startade upp vårt covid-19-arbete tidigt och vårt fokus var att vi vill stötta lokalsamhället. Vi jobbar själva med samhällskritiska funktioner men vi ville ändå undersöka vad vi kan göra ytterligare för att hjälpa till. Regionen ställde då en fråga om vi har någon som har sjukvårdsutbildning bland de anställda och då kom ledningsgruppen på att vi ska ge alla med sjukvårdsutbildning möjligheten att hjälpa till, berättar Jenny Becker, HR-chef.


Alla anställda fick frågan och de fick veta att de får tjänstledigt från jobbet på Karlskoga Energi & Miljö och även stöttning ekonomiskt om det skulle behövas.

– Vi vill inte att ekonomin ska sätta stopp, så vi täcker upp om det skulle bli någon skillnad på lönen man får från sjukvården mot den lön de har hos oss, säger Jenny Becker.

Det är inte jättemånga som har sjukvårdsutbildning hos Karlskoga Energi & Miljö men det var några som nappade på idén.

– Vi är ju i en helt annan bransch så vi har inte så många som har rätt utbildning men alla anställda tycker att det är en bra idé och de som kan tänka sig ställa upp har vi skrivit upp på en lista och lämnat till regionen och kommunen. Vi har inte talat om vilka som har en utbildning inom sjukvårdsområdet utan lämnat över en lista på hur många vi har som kan tänka sig ställa upp, säger Jenny Becker och fortsätter:

– Vi har varit tydliga med att det här är helt frivilligt och att man kan hoppa av när man vill. De som har skrivit upp sig på listan kommer att få frågan flera gånger innan det blir aktuellt. Vi måste även ta ställning till om vi kan släppa personal eftersom vi måste kunna fortsätta leverera det vi gör. Vi har inte behövt permittera någon personal, vi försöker i stället att blicka utanför företaget för att kunna hjälpa till där det behövs, säger Jenny Becker.

För att få till en smidig lösning för alla har de dagliga kontakter med fackliga organisationer och andra berörda.

– Det har gjort att vi kan ta väldigt snabba beslut. Direkt efter ett ledningsgruppsmöte kan jag prata med huvudskyddsombudet och sedan vidare till de som är påverkade. Vi har även märkt att vi har blivit tightare i gruppen och att förtroendet för ledningen har ökat. Det beror nog på att vi har en gemensam fiende som vi vill besegra.

En annan fin gest som Karlskoga Energi & Miljö har börjat med är att de kör ut lunch från de lokala restaurangerna till IVA och andra covid-19-avdelningar.

Har du några bra tips till andra som funderar på hur de kan hjälpa till i denna pandemi?

– Just den här idén med att låna ut personal är inte så svår eftersom den bygger på att den är frivillig. Annars är det viktigt att ha en bra dialog med facket och alla chefer. Alla måste vara med när man gör något sådant här. Och för att få med alla så är det viktigt att ha ett syfte varför vi gör det här. Då är det enklare, avslutar Jenny Becker.

Publicerad: 28 april, 2020 | Senast uppdaterad: 28 april, 2020

Relaterade nyheter