• nyhet
  • Sobona
08 april 2020

​Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter

Den 3 april antog riksdagen regeringens förslag om en tidsbegränsad nedsättning av socialavgifterna. Det innebär att arbetsgivar­avgifterna sänks mellan 1 mars och 30 juni 2020. För att ge en motsvarande lättnad till enskilda näringsidkare införs även en nedsättning av egenavgifterna. Reglerna föreslås träda i kraft den 6 april 2020. Sobona hänvisar till Skatteverket för mer information.

Läs mer:

Regeringen: Om förslaget tillfälligt sänkta avgifter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skatteverket: Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter Länk till annan webbplats.

Frågor och svar (källa: Regeringen.se)

Kan nedsättningen användas av alla bolagsformer?

Ja, det finns ingen begränsning så länge företaget eller organisationen är registrerad arbetsgivare. Även kommunalförbund, föreningar, stiftelser och egenföretagare kan använda nedsättningen på egenavgifterna.

Gäller nedsättningen företag som har fler än 30 anställda?

Ja, nedsättningen kan användas av företag med fler än 30 anställda. Dock kommer nedsättningen endast att gälla för 30 av dem.

Vad gäller för koncerner?

Nedsättningen kan användas av alla arbetsgivare, även om det finns flera sådana i en koncern.

Gäller nedsättningen ideella organisationer?

Ja, om organisationen är arbetsgivare och har anställda.

Vilka anställda gäller nedsättningen för?

Företaget kan själv välja vilka 30 anställda som de nedsatta socialavgifterna ska gälla. Det uppställs inget krav på anställningens omfattning, vilket innebär att såväl heltid, deltid som timanställning omfattas av nedsättningen. De som däremot inte omfattas av ett anställningsförhållande omfattas heller inte av nedsättningen.

Vad gäller för lön som överstiger 25 000 kronor i månaden?

Nedsättningen gäller lön eller annan ersättning upp till 25 000 kronor per månad och anställd. Om månadslönen för den anställde är högre än så ska arbetsgivaren betala hela arbetsgivaravgiften, och löneavgiften, på den del som överstiger 25 000 kronor.

Kommer det gå att kombinera korttidspermitteringen med sänkta arbetsgivaravgifter?

Den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifterna omfattar alla arbetsgivare. Det betyder att även företag som erhållit statligt stöd för nystartsjobb, korttidsarbete eller andra stödåtgärder får del av nedsättningen. Detta innebär att företag i vissa fall kan komma att ta del av både den tillfälliga nedsättningen och statliga stöd samtidigt

Publicerad: 08 april, 2020 | Senast uppdaterad: 08 april, 2020

Relaterade nyheter