John Nilsson
  • blogginlägg
  • Avtal 2025
11 december 2024

Välsignad tid, orolig tid, tid för eftertanke, tid för handling

Ibland blir jag beskylld för att vara för positivt lagd och så kanske du som läser detta tänker när jag nu ser det som en välsignelse att få jobba hemifrån några dagar på grund av en irriterande hosta. Trots att måendet är helt ok är medvetenheten om smittspridning fortsatt förhöjd efter pandemin. Och när man tvingas vara hemma uppstår ju en del luckor som inte uppstår på samma sätt när man är på plats på kontoret och det gör att jag äntligen kan ta mig tid att skriva ner några funderingar med fokus på avtalsrörelsen 2025.

Men att hålla fokus just på det hörn av världen som är avtalsrörelsen är inte helt lätt i dessa dagar, när vi dagligen nås av rapporter om våld, död och lidande. Nästan en tredjedel av världens länder befinner sig i någon form av väpnad konflikt*.

Även om kurvorna i samhällsekonomin i Sverige just nu ser något bättre ut än de senaste åren, med sjunkande inflation, företag som visar positiva siffror och reallöner som ökar igen, så är osäkerheten i ekonomin stor. Det som händer i omvärlden påverkar Sveriges exportberoende ekonomi och många av de länder vi exporterar till har fortsatt stora osäkerheter i sina ekonomier.

Avtalsrörelsen 2025 i fokus

Med det som händer internationellt som bakgrund får vi perspektiv på de problem vi själva ställs inför, men vi saknar inte utmaningar när vi våren 2025 går in i avtalsrörelsen. De kommunala företagen har också en verklighet där mycket är osäkert och utmanande. Fastighetsbolagen har inte kunnat höja sina avgifter i takt med de höga räntorna och inflationen. Investeringarna i infrastruktur såsom vattenledningar och elledningar är gravt eftersatta. De regionala flygplatserna brottas ständigt med röda siffror precis som många av arbetsgivarna inom besöksnäringen. Samtliga verksamheter har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompentens och arbetsgivarna inom vård, skola och omsorg är särskilt drabbade.

Vårens förhandlingar omfattar samtliga lön- och villkorsavtal (HÖK/BÖK*) utöver Trafik som förhandlas hösten 2025. Det innebär att i stort sett hela Sobona involveras i arbetet på något sätt. Det är en intensiv och spännande period för alla inblandade men det innebär samtidigt stora påfrestningar på organisationen och utrymmet för att hantera oförutsedda händelser blir begränsat.

Hösten har vi ägnat åt eftertanke, analys och möjliga lösningar. Vi har analyserat avtalen, samlat in synpunkter från er medlemmar och haft avstämningar med samtliga branschråd som också tagit ställning till hur vi vill formulera oss i våra krav som ska fastställas av vår föreningsstyrelse den 19 december.

Vägen framåt – planering och förberedelser

Efter att vi bytt yrkanden med våra fackliga motparter kommer vi att ägna några veckor åt att analysera kraven och ställa frågor till varandra för att förstå och förtydliga vad de innebär. Sedan börjar förhandlingarna i början av februari och pågår med veckovisa träffar till mitten av mars då tempot trappas upp till flera träffar i veckan. I slutet av mars kan vi behöva vänta in att parterna inom industrin sätter märket för att sedan förhoppningsvis kunna teckna nya avtal under de första veckorna i april. Under förhandlingarnas gång kommunicerar vi sedan i första hand med våra branschråd som är vår dialogpart under förhandlingarna.

Avtalsrörelserna har avlöst varandra de senaste åren med förhandlingar både 2023 och 2024 vilket innebär en kraftsamling för hela organisationen. Kraft vi hoppas ska leda till långsiktiga avtal. Om parterna på industrin sätter ett märke över flera år, vilket mycket också talar för, skulle det göra att vi också tecknar långa avtal. Det skulle i sin tur leda till att vi kan fokusera på utveckling av medlemserbjudandet, arbetsgivarservicen och att driva frågor i våra medlemmars intressen. Vi brukar vara försiktiga med att uttala oss om möjliga utfall, det är inte vår roll men jag kan konstatera att LO-facken i sin samordning har enats om att kräva 4,2 % i löneökningar och en låglönesatsning på liknande sätt som det brukar se ut. Och Svenskt Näringsliv har gått ut och tydliggjort att LO:s krav är på tok för mycket.

Förra året hade vi totalt sett närmare 200 olika yrkanden från våra fackliga motparter. I år har vi ännu fler avtal som ska förhandlas så vi förväntar oss inte färre krav denna gång. Även om det blir en stor utmaning är vårt uppdrag att hitta avtalslösningar som bidrar till mer välfungerande och attraktiva verksamheter i de kommunala företagen. Och det är jag helt övertygad om att vi kommer att lyckas med.

Håll dig uppdaterad inför och under avtalsrörelsen – läs mer på: www.sobona.se/avtal2025 Länk till annan webbplats.

Innan vi går mot julledigheter och nytt avtalsår vill jag passa på att slå ett slag för vår digitala Arbetsgivarguide Öppnas i nytt fönster. som har öppet dygnet runt, alla dagar, året om.

Under jul och nyår håller vi servicetelefonen öppen som vanligt även på klämdagarna så om du önskar direktkontakt under den tiden är det dit du bör vända dig.

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

John Nilsson, förhandlingschef

*Källa: Uppsala universitet; Uppsala Conflict Data Program. Antalet konflikter där stater är inblandade är idag cirka 60 stycken, vilket är det högsta antalet någonsin sedan statistiken började registreras 1946.

*Huvudöverenskommelser (HÖK) som förhandlas tillsammans med SKR samt Branschöverenskommelser (BÖK) som förhandlas av Sobona.

John Nilsson

Förhandlingschef

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 11 december, 2024 | Senast uppdaterad: 12 december, 2024

Relaterat innehåll