Per Nordenstam
  • blogginlägg
  • Avtal 2024
  • Per Nordenstam
  • Affärsmässig samhällsnytta
  • Sobona
  • Årets Samhällsbärare
18 december 2023

God jul och gott nytt 2024!

Det är dags att summera ännu ett år som präglats av hög utvecklingstakt för oss på Sobona. Vår omvärld fortsätter att skakas om av starka krafter och skeenden. Konflikter i omvärlden, kriget i Ukraina liksom kriget mellan Israel och Hamas påverkar fortsatt.

Samhällsdebatten i vår närvärld har under året även präglats av ekonomi- och konjunkturfrågor, hög inflation, fortsatt höga elpriser samt en eskalerande våldsvåg kopplat till gängkriminalitet. Det är en dyster bild som målas upp, men för att släppa in en strimma ljus så här i juletider är jag övertygad om att våra medlemmar, de kommunala företagen har en ännu viktigare roll att spela för ett samhälle som präglas av utveckling och tillit.

Återskapa samhällskontraktet

När omvärlden är i gungning är det ännu viktigare att vi ständigt återskapar samhällskontraktet, där allas vår vardag fungerar – allt från vatten i kranen, sophämtning, el och energi, räddningstjänst, hälso- och sjukvård till skolor, besöksnäring och kulturarv. Vårt uppdrag är fortsatt att skapa framtidskapacitet för er medlemmar, så att vi tillsammans kan fortsätta skapa tillit i ett samhälle där säkerhet och demokrati är självklarheter.


Gemensamt samhällsbygge i fokus

Vi behöver fokusera ännu mer på frågor kopplat till vårt gemensamma samhällsbygge och hållbar utveckling. Under året har vi bland annat arbetat intensivt med frågor kopplat till innovation och ägarstyrning, två centrala strategiska områden för våra medlemmar. I början av året lanserade vi en ny rapport kring ägarstyrning av kommunala bolag och under Almedalsveckan och Kvalitetsmässan genomförde vi välbesökta seminarium på temat (kika in på Sobona Play för att ta del av dessa i efterhand).

Flera medlemmar har upptäckt vår kunskapsplattform för innovation med syfte att stärka framtidskapaciteten hos våra medlemmar och ge dem de bästa förutsättningarna för att bidra till ett hållbart samhällsbygge, läs gärna mer om erbjudandet här:

Så tycker våra medlemmar om Sobona

När vi under året gick ut och frågade er medlemmar vad ni vill att vi utvecklar i vårt medlemserbjudande fick vi till svar att medlemsservice och tillgänglighet ligger top of mind. Ni vill även att vi fokuserar än mer på kompetensförsörjnings-, arbetsmiljö-, ägarstyrnings- och innovationsfrågor. Ni svarade även på frågor kring vårt digitala arbetsgivarstöd samt hur ni ser på utvecklingen i stort. Under nästa år kommer vi att vässa och vidareutveckla vårt erbjudande baserat på de insikter vi fått från er. Totalt sett har vi uppnått ett NKI (Nöjd Kund Index) på 69, en höjning från 67 från 2021, något vi är mycket stolta över. Det ligger högt jämfört med branschindex och nu arbetar vi med att sätta mål som ligger ännu högre för kommande år för att möta era högt ställda krav och förväntningar.

Så här tycker politiker om de kommunala företagen och samhällsbärarpriset delades ut för första gången

I en undersökning genomförd av Demoskop under våren 2023 har vi också undersökt vad kommunpolitiker anser om kommunala bolag. Fler än 8 av 10 har en positiv inställning till kommunala bolag. Det man främst uppskattar med kommunala bolag är att de tar ett samhällsansvar och att de är viktiga aktörer för ett hållbart samhälle. Det här är något vi vill synliggöra ännu mer: Varje dag, dygnet runt, året runt ser våra medlemmar och deras medarbetare till att vardagen fungerar, ni är samhällsbärare - vardagshjältar, men som ofta verkar i det dolda. Vi vill bidra till att skapa stolthet, visa att kommunala företag är nyckelspelare som gör skillnad och uppmärksamma alla medarbetare som skapar ett bättre samhälle, varje dag.

Årets samhällsbärare nytt för 2023

Med priset Årets Samhällsbärare och Samhällsbärardiplomet sätter vi ljuset på alla de nyckelspelare som skapar ett bättre samhälle varje dag, 2023 delades det ut för första gången under Sobonadagarna. Genom att vara med och tävla i Årets Samhällsbärare och använda Samhällsbärardiplomet kan ni öka synligheten och skapa intresse för er verksamhet och stärka er attraktivitet som arbetsgivare. Stort grattis till årets vinnare och kika gärna in på webben och nominera er inför 2024: https://sobona.se/om-sobona/samhallsbararpriset Länk till annan webbplats.

Avtal 2023 avslutat – uppladdning inför Avtal 2024

Avtalsrörelsen 2023 avslutades med tecknandet av branschöverenskommelsen för Trafik i oktober, övriga branscher där nya branschöverenskommelser träffades var Energi, Flygplatser, Vatten och miljö, Fastigheter, Besöksnäring och kulturarv. Vi står nu redo att kliva in i avtalsrörelsen 2024 och som alltid har vi ambitionen att arbeta för en konstruktiv och framåtsyftande avtalsrörelse.

Mål och inriktning för Sobona och SKR kring HÖK (Huvudöverenskommelserna) beslutades av föreningsstyrelsen i förra veckan och överlämnades till de fackliga motparterna den 15 december. Trots många utmaningar finns en samsyn mellan oss och facken att vi ska göra vad vi kan för att åstadkomma bra lösningar som gynnar både arbetsgivare och arbetstagare.

Yrkandeväxling

I januari växlar vi yrkanden på BÖK-sidan (Branschöverenskommelser) där nya avtal ska tecknas på tjänstemannasidan i de fem branscher vars avtal löper ut den 31 mars: Energi, Fastigheter, Vatten och miljö, Flygplatser, samt Besöksnäring och kulturarv. Samtidigt som företagens samhällsnyttiga uppdrag fortsatt kommer att behöva utföras på ett effektivt och hållbart sätt, ser vi behov av en utformning av avtalen så att de stödjer framtida verksamhetsutveckling och kompetensförsörjning. Läget är tufft ekonomiskt i kommuner, regioner och kommunala företag med svårbedömt och oförutsägbart läge. Här kan du följa avtalsrörelsen Länk till annan webbplats. och även ta del av vår podcast om Avtal 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Avslutningsvis vill jag passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

 

Per Nordstam

vd Sobona

P.S. Du visste väl att Sobona stöttar Maskrosbarn med en julgåva. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Hos Maskrosbarn får barn med svåra hemförhållanden en trygg fristad, gemenskap och vuxna som finns där för dem.

Per Nordenstam

VD

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 18 december, 2023 | Senast uppdaterad: 22 december, 2023

Relaterat innehåll