Ann-Charlotte Rand
  • blogginlägg
  • Arbetsmiljö
30 juni 2023

Arbetsmiljöstrateg i Almedalen 2023

Sobonas arbetsmiljöstrateg Ann-Charlotte Rand bloggar från Almedalen 2023.

I år inledde teamet från Sobona dagarna i Visby med att samlas och beakta den egna säkerheten med tanke på förra årets händelse. Vi bestämde tillsammans åtgärder som skulle vidtas om det otäcka skulle hända.

Det har varit tryggt att se alla poliser utspridda över staden och vid ett stort antal seminarier har det funnits anlitade vakter för att bevaka bibehållen säkerhet. Jag har även sett beväpnade livvakter runt vissa hotutsatta personer som talat i paneler.

Precis som tidigare år har dessa dagar erbjudit en mix av ämnen på seminarier och diskussioner. Vissa ger signaler om möjligheter och hopp om en bra framtid för oss alla, och vissa är mer utmanande med ämnen som psykisk ohälsa, närståendevåld, arbetslivskriminalitet, hot och våld, energikris osv.

En slutsats jag drar är att det fortsatt är, om möjligt ännu mer än tidigare, viktigt att alla verksamheter behöver ett effektivt förebyggande arbetssätt kopplat till arbetsmiljö. Det genom riskbedömning och åtgärder så att hälsa och trivsel bibehålls.

En central fråga som även detta år har berörts under Almedalsveckan är fortsatt otrygghet i samhället. Det är beklagligt att vi nästan dagligen läser eller till och med får bevittna hot och våld i vårt samhälle och i samband med att vi utför våra arbeten. Det är viktigt att vi som samhälle gemensamt arbetar för att skapa tryggare miljöer för alla.

Under dessa dagar har jag haft förmånen att delta i intressanta möten och diskussioner med kloka människor. Jag har haft givande samtal med politiker, styrelsemedlemmar och andra beslutsfattare. Även om arbetsmiljö inte alltid har varit huvudtemat på de seminarier jag lyssnat på, har betydelsen av ett hållbart arbetsliv nämnts vid många tillfällen. För de flesta verksamheter är människorna det viktigaste kapitalet och det behöver vårdas, underhållas och utvecklas. En annan reflektion är att utveckling av ledarskapet är högt upp på agendan, dels i relation till distansarbete men även som en förutsättning för det fortsatta arbetet med att förebygga psykisk ohälsa i alla dess former.

Precis som förra året ger dessa dagar mig möjlighet att reflektera, lyssna och se helheten i ett övergripande samhällsperspektiv. Det blir tydligt att mycket hänger ihop. På Sobonas seminarium var ämnet ägarstyrning av kommunala företag och på vårt mingel fick vi en redovisning av vad politikerna tycker om kommunala bolag. Glädjande är att många politiker ser nyttan med kommunala bolag för välfärdens utveckling.

Att arbeta med arbetsmiljöfrågor i en arbetsgivarorganisation med medlemmar som representerar företag inom välfärdssektorn känns fortsatt som ett kall efter dessa dagar i Almedalen.

Jag önskar er alla en trevlig och återhämtande sommar. Ta hand om er själva och varandra.

Ann-Charlotte Rand

Arbetsmiljöstrateg på Sobona

Ann-Charlotte Rand

Arbetsmiljöstrateg

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 30 juni, 2023 | Senast uppdaterad: 20 december, 2023

Relaterat innehåll