John Nilsson
  • blogginlägg
  • Sobona
  • Förhandling
16 juni 2023

Tankar inför sommaren

”Jag älskar den svenska sommaren! Förra året var den en tisdag”, är ett citat som min kära medarbetare Erik har uppsatt på sitt rum.

Citatet väcker både igenkänning och leenden men framförallt påminner den oss om att ta vara på den stundande tiden och se till att fylla på batterierna på de sätt som passar var och en bäst. Men innan det är dags att göra det så är det åter dags för en tillbakablick och spaning framåt mot vad som väntar. Jag sätter mig ner vid tangenterna efter att under förmiddagen fått torka mina egna tårar under barnens skolavslutning. Hur det än låter när det spelas och sjungs så är det något med dessa tilldragelser som får känslorna att svämma över i mig. Och värre verkar det bli år för år. Tror att det kan ha något med barnens glädjefyllda och entusiastiska uttryck för vad som komma skall och de tidsperspektiv och möjligheter som ligger framför dem som gör att tanken svindlar och känslorna med dem.

Översvallande känslor kommer inte lika ofta för mig i yrkeslivet men när jag nu reflekterar över vad vi åstadkommit och har framför oss på Sobona, så känner jag både en oerhörd stolthet och en glädjefylld förväntan. Vi har skapat en helt ny arbetsgivarorganisation med allt vad det innebär i form av nya kollektivavtal, utveckling av stöd till medlemmarna i form av utbildningar, webb och löpande rådgivning. En stor del av arbetet gjordes under en pandemi som bara den i sig innebar utmaningar på arbetsgivarområdet som vi tidigare aldrig ställts inför. Efter 5 års arbete är vi nu i ett läge där enbart ett par mindre pusselbitar på tusenbitarspusslet återstår för att helt ha ersatt det gamla med det nya. Det är en milstolpe och det är med fantastiskt mycket stolthet jag kan konstatera att medarbetarna på Sobona har åstadkommit något som sannolikt ingen annan arbetsgivarorganisation någonsin har gjort.

Tillsammans har vi alla på Sobona gjort det makalöst bra

Vi har nu lagt en tydlig och stabil grund vi kan bygga vidare på och vi kommer de kommande åren att tydligt fokusera på att utveckla vårt medlemserbjudande på olika sätt. Våra utbildningar kommer att utvecklas och bli allt mer digitala, likaså vår arbetsgivarservice – både den personliga kontakten och den digitala arbetsgivarguiden och vi jobbar också med att utveckla nya idéer och koncept för att stödja och underlätta arbetet som arbetsgivare hos er medlemmar. Mer om detta i höst.

Det senaste året har verksamheten främst präglats av förhandlingar gällande dygnsviloregler och nya branschöverenskommelser (BÖK) med LO-motparterna och fortsatta informationsinsatser på pensionsområdet. De nya branschöverenskommelserna landade i stort bra även om vi gärna sett att vi fått med oss tjänstemannaorganisationerna på de överenskomna förändringarna. Nu kommer en del gränsdragningsproblematik mellan olika fack att uppstå i ett par villkorsfrågor och vi jobbar vidare med att vässa informationen ytterligare i dessa delar. Tjänstemännen ska sedan upp till förhandling nästa vår och vi kommer då att ha som ett av våra mål att ensa bestämmelserna i de delar de avviker från varandra. Även ändringarna på pensionsområdet har landat väl men det har varit en komplicerad process både för arbetsgivare och för våra centrala förhandlare. Men vi har nu ett framtidssäkrat och attraktivt pensionsavtal både för arbetsgivare och arbetstagare.

Dygnsviloreglerna som träder i kraft det kommande året med början den 1 oktober har varit en kommunikativ utmaning med många svallande känslor från medarbetare i olika branscher som inte upplever att de förändringar som görs är till det bättre trots att det är striktare skyddsregler som införs. Vi har jobbat intensivt både i förhandlingarna och i kommunikativt syfte och kommer att fortsätta att göra så för att stötta medarbetare som behöver hantera utmaningarna med det nya regelverket.

Hösten i övrigt kommer dels att innebära förhandlingar om löner och villkor i bransch Trafik och dels inleds ett omfattande arbete med uppladdning inför en av de största avtalsrörelserna någonsin för Sobona/SKR. Vi kommer under våren 24 att förhandla om lön- och villkorsavtal i samtliga branscher utom Trafik och det kommer att kräva en massiv insats av hela vår organisation, naturligtvis i nära samspel med er medlemmar via branschråd, avtalsråd och styrelser. Men vi har nu testat och utvecklat oss under våra första fem år så vi är redo och ser fram emot den utmaningen.

Innan dess ska vi dock alla ha våra sommarledigheter och vi utgår ifrån att det kommer att gå att ha något fler njutbara dagar än vad det inledande citatet varnade för. Oavsett hur många dagar det blir vill jag avsluta med att önska er alla en underbar sommar. För egen del kan planerna för sommaren sammanfattas relativt enkelt, det blir: Till havs, till fjälls, till skogs - och det kommer att bli underbart!

John Nilsson

Förhandlingschef

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 16 juni, 2023 | Senast uppdaterad: 20 december, 2023

Relaterat innehåll