Per Nordenstam
  • blogginlägg
  • Avtal 2023
  • Sobona
  • Per Nordenstam
18 januari 2023

God fortsättning på det nya året!

Inom kort utbyter vi mål- och inriktning inför avtalsrörelsen med våra motparter som i sin tur lämnar sina yrkanden.

Sedan vidtar förhandlingsarbete under hela våren som vi kommer att berätta och informera om löpande på webb, i Arbetsgivarinfo och självklart via branschråd*.

Avtalsrörelsen präglas av flera utmaningar och omvärldsfaktorer som har satt de kommunala företagen på agendan. Stora demografiska förändringar har lett till en ökad efterfrågan på välfärdstjänster. Den gröna omställningen, ökat behov av infrastruktur såsom el- och vattenledningsnät visar på de samhällskritiska funktionerna hos de kommunala företagen. Oron i omvärlden har höjt medvetenheten om säkerhetstänk kring de kommunala företagens infrastruktur. Samtidigt har vi ett mycket bekymmersamt samhällsekonomiskt läge med hög inflation och ett vikande skatteunderlag i stora delar av landet. Kommuner, regioner och de kommunala företagen står mot bakgrund av detta inför stora utmaningar de kommande åren. Det blir allt viktigare att lyfta blicken och tänka långsiktigt, bortom mandatperioderna och blicka in i nästa generation för att bygga ett hållbart samhälle. Våra medlemmar är nyckelspelare i detta arbete.

Sobonadagarna 2023

Våren går fort och snart är det maj! Då välkomnar vi alla våra medlemmar till Sobonadagarna i Stockholm. Temat i år är att leda genom oron mot framtiden: Varje dag, dygnet runt, arbetar de kommunala företagen med att få hela Sveriges vardag att fungera – oavsett kris, krig och oro i omvärlden. Hur håller vi fokus på att rusta oss för en hållbar framtid trots en skakig tillvaro? Vi vill alla vara attraktiva, nytänkande och trygga arbetsgivare. Sobonadagarna 2023 kommer bjuda på inspirerande spaningar och samtal om allt från ledarskap och arbetsmiljö till verksamhetsutveckling, innovation och kompetensförsörjning i samhällsbärande verksamheter. Programmet börjar bli klart och inbjudan går ut i mitten av januari, jag hoppas att vi ses där!

Förstärkning på Sobona

På Sobonas kansli har vi mycket spännande utvecklingsarbete på gång som jag kommer att berätta om senare, men mest glädjande just nu i början av januari är att vi välkomnar nya kollegor till vår förhandlingsverksamhet: Agnes Gradstock, biträdande förhandlingschef, Helena Hallström Wredh och Elina Orädd förhandlare. Vi kommer att presentera dem närmare på webben inom kort.

Nytt år och dags att lämna årsuppgifter inför 2023

I år samlar vi även in uppgifter tillsammans med Omställningsfonden för debitering av avgift för 2023. Era uppgifter är vårt underlag när vi debiterar årets medlems- och serviceavgifter. De används också av Omställningsfonden inför deras debitering av avgift för 2023 samt återbetalning.

Önskar alla en fin start på det nya året!

Per Nordenstam, vd

* Nya branschöverenskommelser ska under våren 2023 tecknas i fem branscher vars avtal löper ut den 31 mars: Energi, Fastigheter, Vatten och miljö, Flygplatser, samt Besöksnäring och kulturarv. Den 30 september löper avtalet för bransch Trafik ut och den 31 oktober löper avtalet för Personlig assistans ut.

Kontakta oss
Ring servicetelefon vardagar 09.00-12.00 på 08-4527520 eller mejla kontakt@sobona.se

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 18 januari, 2023 | Senast uppdaterad: 19 augusti, 2023

Relaterat innehåll