null
  • blogginlägg
  • Förhandling
  • Kollektivavtal
  • Omvärld
27 oktober 2022

Kommentar kring det ekonomiska läget och LO-samordningen

Det finns i dagsläget ett antal osäkerhetsfaktorer att ta hänsyn till när det gäller de samhällsekonomiska utsikterna. Den 25 oktober meddelade samtliga LO-förbund att de kommer att föra fram gemensamma krav inför avtalsrörelsen. Kraven är ännu ej siffersatta, men vi vet att det kommer blir en tuff avtalsrörelse med tanke på rådande ekonomiska läge.

Det finns i dagsläget ett antal osäkerhetsfaktorer att ta hänsyn till när det gäller de samhällsekonomiska utsikterna. Oavsett driftsform och ägarförhållande brottas alla arbetsgivare med svårigheter i budgetarbetet inför kommande år. Mot bakgrund av detta vill vi dela med oss av den senaste ekonomirapporten från SKR:s ekonomer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Den har inte bäring på alla våra medlemmars verksamheter i alla delar men i rådande ekonomiska läge tänker vi att alla prognoser och expertutlåtanden som kommer är intressanta att ta del av.

Den 25 oktober meddelade samtliga LO-förbund att de kommer att föra fram gemensamma krav inför avtalsrörelsen. Kraven är ännu ej siffersatta, men vi vet att det kommer blir en tuff avtalsrörelse med tanke på rådande ekonomiska läge. Både arbetsgivare och arbetstagare drabbas av hög inflation och osäkerhet i omvärlden. Samtidigt måste vi ta ansvar och agera långsiktigt. Vi välkomnar därför att LO-förbunden kommer att föra fram gemensamma krav. Under rådande omständigheter är en fungerande LO-samordning en av grundförutsättningarna för att det ska gå att landa avtal enligt den modell för lönebildning vi har på svensk arbetsmarknad och som tjänat både arbetsgivare och arbetstagare väl under 25 års tid.

John Nilsson, förhandlingschef Sobona

Populärt just nu

Utbildningar

Sobona verkar för utveckling, utbildning och nätverkande bland våra medlemmar. Som en del i vårt medlemserbjudande anordnar vi därför aktuella kurser, utbildningar och webbinarier. Vi erbjuder alltifrån livesända kurser och utbildningar till webbutbildningar som du kan genomföra när det passar dig.

Se vårt utbildningsutbud

Våra utskick

Missa inte nyheter, inspiration och information från oss! Läs mer om våra utskick och hur du kan prenumerera på dem här.

Prenumerera på våra utskick
Publicerad: 27 oktober, 2022 | Senast uppdaterad: 27 oktober, 2022

Relaterade nyheter