John Nilsson, förhandlingschef på Sobona, bloggar om att det är en utmaning i att kommunicera.
  • blogginlägg
  • Kollektivavtal
  • Förhandling
21 december 2021

Att kommunicera är en utmaning

För nästan exakt ett år sedan tecknade vi, mitt under brinnande pandemi, ett helt gäng med nya kollektivavtal, en helt unik resa som jag bloggade om för ett par veckor sedan. I sex av Sobonas tolv branscher får samtliga medlemmar nytt lön- och villkorsavtal den 1 januari 2022. Bland resterande sex branscher är det bara i bransch Hälso- och sjukvård som ingen medlem byter avtal vid årsskiftet.

Att byta avtal är inte helt okomplicerat och för att göra det så begripligt som möjligt har vi under hela 2021 informerat, utbildat, informerat igen och utbildat igen och igen. Det har varit webbsändningar, utskick, webbuppdateringar samt en stor mängd dagliga direktkontakter mellan medlemmar och förhandlare för att reda ut frågetecken och ställas inför nya frågor. Vi har jobbat hårt för att nå ut så bra som möjligt och med så begriplig information som möjligt, inte minst via webbplatsen och Avtalsbytet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Men att kommunicera är svårt

Min inriktning när jag läste statsvetenskap en gång för länge sedan var ”Implementationsteori”. Grovt förenklat fördjupade vi oss i varför det aldrig blir riktigt som politiker eller andra beslutsfattare tänkt sig. Ibland saknar beslutsunderlagen väsentliga detaljer så själva beslutet blir ”fel”, andra gånger är beslutet otydligt utformat och går att tolka på olika sätt. Ofta hinner verkligheten ändra sig så att beslutet inte kan genomföras som det var tänkt. Och inte sällan påverkar flera olika faktorer implementeringen av ett beslut så att det väldigt sällan blir som man tänkt sig.

Vi får nog ödmjukt medge att ovan i viss utsträckning gällt även Sobonas kollektivavtalstecknande och kommunikationen runt den. Även om vi informerat och utbildat återkommande i flera olika kanaler är det lätt hänt att något inte når ut hela vägen i det ständiga bruset. Vår medvetenhet om komplexiteten i avtalsstruktur och innehåll har ökat under året och vi kommer att fortsätta ha ännu mer fokus på att kommunicera utifrån våra medlemmars olika förutsättningar.

Många är ni som hört av er med frågor och önskemål om förtydliganden och ibland också med beröm och glada tillrop. En del av er har kanske inte ännu fått riktig kläm på vad som ska ske vid årsskiftet och det kan ställa till med lite problem med lönekörningarna som ska göras i januari. Men det är normalt sett inga problem som vi inte kan rätta till efterhand. Om något missas så får vi reda ut det och göra om och göra rätt. Vi finns ju här även efter årsskiftet och med fortsatt fokus på att göra avtalsbytena så smidiga som möjligt.

Samtidigt som vi haft en intensiv slutfas i förberedelserna inför avtalsbytet har vi de senaste veckorna förhandlat om omställning, trygghet, pension och arbetsmiljö. Efter en slutforcering i förra veckan då vi och våra motparter nästan bosatte oss på Hornsgatan 20 tar vi nu ett jättekliv i utvecklingen av våra omställnings- och pensionsavtal för att möta utvecklingen mot ett förlängt och förändrat arbetsliv. Våra förhandlare har tillsammans med SKRs förhandlare och våra motparter gjort ett fantastiskt jobb och det kommer att bli mycket fokus på dessa frågor under 2022. Läs gärna mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om detta kan ni läsa i veckans arbetsgivarinfo men vi avvaktar med den stora kommunikationen kring detta tills efter helgerna. Då tar vi med oss de lärdomar vi fått av årets informations- och kommunikationsresa för att bli ännu vassare och tydligare ut mot er medlemmar. Det ser vi fram emot men först några dagars ledigt och god mat och dryck. Och till vi ses och hörs igen vill vi önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

John Nilsson, förhandlingschef på Sobona

Populärt just nu

Publicerad: 21 december, 2021 | Senast uppdaterad: 21 december, 2021

Relaterade nyheter