John Nilsson, förhandlingschef
  • blogginlägg
  • Kollektivavtal
  • Förhandling
04 maj 2021

Våndor och vårkänslor

Utanför mitt fönster börjar träden så träden sakta skifta i grönt. Den riktiga värmen har låtit vänta på sig, men pollenhalterna har skjutit i höjden och mina allergiska reaktioner varslar om den stundande förändringen. Läs mer i bloggen.

Vi har jobbat hårt hela våren med att få klart redogörelsetexter, avtalstryck av helt nya avtal och utbildningar för våra lön- och villkorsavtal. Det har varit ett jättejobb. Normalt efter en avtalsrörelse informerar vi om vilka ändringar vi gjort och skruvar lite i utbildningarna, men denna gång är ju ALLT nytt och de arbetsinsatser som krävts har därför varit mångdubbla. En del av er har kanske märkt av det i form av minskad tillgänglighet och längre svarstider och så kommer det tyvärr att behöva vara i några veckor till.

I dagarna har vi genomfört de första avtalsutbildningarna och avtalen för de branscher vi har nya branschöverenskommelser inom, internt så kallade ”BÖKar” har gått till tryckeriet. Men det har inte skett utan våndor. När man gör något för första gången innebär det ju en del osäkerhet. Vi har vänt och vridit på utbildningsinnehåll och ”korrat” texter och layouter oräkneliga gånger, men till slut måste man bara våga säga att nu får det räcka. Nu låter vi knoppen slå ut. Det känns stort att äntligen kunna rulla igång med utbildningarna och att hålla de helt nya avtalstrycken i handen när vi jobbat för att åstadkomma detta under flera års tid. Vi har nu några veckor kvar av utbildningar och textbearbetning innan vi kommer att kunna återgå till ett mer normalt läge, det vill säga att helt kunna fokusera på att ge den bästa möjliga arbetsgivarservicen till er som medlemmar.

Utöver de nya avtalen arbetar vi fortsatt med konsekvenser av pandemin.

Ett stort antal medlemmar inom framför allt branscherna Flygplatser och Besöksnäring och kulturarv har fortfarande en stor del av sina medarbetare korttidspermitterade. Inom bransch Hälso- och sjukvård har vi omvänd belastning och krislägesavtalet är aktiverat i ett antal regioner. Vår förhoppning är dock att kunna avaktivera både krislägesavtal och avtalen om korttidsarbete när vaccineringen börjar ge effekt.

Samtidigt sitter vi även i pensionsförhandlingar och jobbar mot de tre utredningar som hanterar de olika frågorna kopplade till LAS-överenskommelsen. Det är för tidigt att uttala sig om var det kommer att landa, men säkert är att det kommer att bli förändringar som vi behöver hantera det kommande året. Troligen kommer vi att kunna återkomma i dessa frågor innan sommaren.

Att genomgå sammanslagningen av två arbetsgivarorganisationer och skapandet av en ny har varit fantastiskt roligt men också svårt och utmanande, men nu är vi äntligen nära att låta den nya blomman slå ut och visa sig i sin fulla prakt. Det kommer säkert att visa sig att blomman behöver trimmas en del på något håll och vattnas och ges näring men jag är helt säker på att den kommer att kunna fortsätta att växa och utvecklas för våra medlemmars bästa.

Våren är ett elände som en pollenallergiker måste uthärda och vetskapen om vad som kommer efter gör det hela värt det, eller som Karin Boye uttryckte det - Visst gör det ont när knoppar brister – varför skulle annars våren tveka?

Ha en fin vår och tveka inte att höra av dig till dina branschansvariga förhandlare med frågor och funderingar – men med ovanstående sagt hoppas vi på er förståelse för att vår tillgänglighet inte är på topp i några veckor till.

Publicerad: 04 maj, 2021 | Senast uppdaterad: 17 september, 2021

Relaterade nyheter