null
  • blogginlägg
  • Arbetsmiljö
01 juli 2020

Äntligen sommar i Sverige

Sol, vind, vatten, återhämtning, vila, bra böcker och fria dagar! Det är så härligt och efterlängtat.

Sol, vind, vatten, återhämtning, vila, bra böcker och fria dagar! Det är så härligt och efterlängtat.

Men hur ska vi förhålla oss till det som händer i vårt samhälle, i Europa och i hela världen? Aldrig har vi tänkt på den frågeställningen så mycket som i år.

Vi läser om att många människor nonchalerar rekommendationerna om att hålla avstånd och att inte samlas i större grupper. Vi läser om att antalet smittade ökar i Tyskland och Danmark och jag får frågor från arbetsgivare hur de ska ställa sig till att arbetstagare planerar att resa utomlands på semester. Vi hör reportage om att smittan är som störst när man visat symtom och samtidigt läser forskarrapporter om att smittan är stor två dagar före debut och som störst dag sju. Det är många frågor och lika många olika svar.

Men en sak är säker! Vi behöver vila och återhämta oss nu.

Normalt säger vi att man behöver några sammanhängande veckors ledighet för att samla kraft, men i år är det inte normalt läge för många av oss. Jag tänker på den fantastiska sjukvårdspersonalen, som mobiliserat alla krafter och slitit trots motgångar med brister på skyddsutrustning, hot om brist på nödvändiga mediciner och medicinteknisk utrustning. I Stockholmsområdet lättar trycket men i andra delar av vårt avlånga land råder högtryck. Personal på semester kallas in igen eller får semestern uppskjuten på obestämd tid. Hur återhämtar man sig då? Kan man hitta korta stunder av återhämtning och leva på det tills vidare?

Som begrepp kan återhämtning vara en utmaning i sig. Viktigt även vid den korta ledigheten, som en helg till exempel, att fundera över hur ny kraft insamlas på bästa sätt; vara i naturen, sova, skratta med familj och vänner. Våra behov ser lite olika ut.

Det dyker upp olika tips på hur återhämtning sker som bäst. Några saker jag fastnat för är utöver de ovan nämnda: låt hjärnan få vila från våra elektroniska hjälpmedel genom att ransonera hur mycket tid som dator och telefon ska få per dag. En annan är att vara spontan och om möjligt undvika schemaläggning av tiden. Låt väder, vind och dagsform avgöra dagens aktiviteter.

Glöm inte att samverka i frågan

En arbetsgivare är lyckligt lottad om personalen och man själv kan ta ut sin sommarsemester i år. Om det inte går fullt ut, glöm inte att samverka i frågan. Det är viktigt att involvera personalen och tillsammans försöka lösa det så långt det är möjligt.

Efter ledigheterna ska vi återgå till ett läge som än länge är okänt. Återigen samverka och informera, även om inget finns att informera om. Det är extra bra för återhämtningen om man kan känna sig trygg inför arbetsstarten igen.

Med detta önskar jag alla en underbar återhämtningstid och må vi och alla nära och kära få behålla hälsa.

Ann-Charlotte Rand, arbetsmiljöstrateg

Läs mer i arbetsgivarguiden( OBS krävs inlogg): Arbetsmiljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 01 juli, 2020 | Senast uppdaterad: 01 juli, 2020

Relaterade nyheter