null
  • blogginlägg
  • Corona
  • Sobona
20 mars 2020

​Coronaviruset: Så arbetar Sobona

VD-blogg: Stort tack till alla medlemmar för det arbete ni utför varje dag. Flera av er befinner er mitt i stormens öga, hälso- och sjukvård och vård och omsorg och många fler har samhällskritiska funktioner som bara måste fungera. Vi ser dagligen exempel på hur ni medlemmar fortsätter leverera samhällsnytta varje dag, dygnet runt. Tack för ert bidrag till tilliten i vårt samhälle.

Avtalsrörelsen

Uppdaterad text den 27/3: Sobona och SKR har enats med de fackliga organisationerna om att skjuta upp avtalsförhandlingarna till i höst. Beslutet tas för att underlätta arbetet mot coronavirusets allvarliga effekter. Förlängningen gäller för avtal (HÖK/AB) som Sobona tecknar tillsammans med SKR samt övriga avtal som tecknats av tidigare KFS respektive Pacta.

Mötesplatser, utbildningar och möten

Vi har tvingats ställa in och flytta fram flera av våra större mötesplatser. HR-dagarna den 11-12/3, Valideringskonferensen den 26/3, Inspirationsdag till ett arbete via återvinning 25/3 bland annat. Nu följer vi samhällsutvecklingen noggrant vad gäller kommande mötesplatser. Framför allt när det gäller Sobonadagarna den 14-15 maj i Gävle. Vi hoppas att vi kommer att kunna genomföra dem i någon form, men tittar på andra alternativ och en plan B. Detsamma gäller Almedalsveckan där vi planerat att delta. Just nu sker all planering med stor riskmedvetenhet och alternativa planer i beredskap.

Eftersom vi uppmanats att arbeta på distans sker de flesta möten digitalt via Skype eller andra verktyg. Det ställer lite annorlunda krav på hur verksamheten leds, organiseras och samordnas. Det sätter även arbetsmiljöfrågorna i fokus, något som vår arbetsmiljöstrateg Ann-Charlotte Rand har skrivit om sin blogg Länk till annan webbplats.. Mellanstora möten flyttas fram och vi fokuserar på att hålla de allra viktigaste mötena nu inom avtalsförhandlingar etc. Servicetelefonen är öppen och våra förhandlare finns tillgängliga som vanligt. Vi hoppas kunna möta våra medlemmars utmaningar i krisen så att ni kan fokusera på de samhällskritiska uppdrag ni har.


Information och åter information

Fakta och ny information uppdateras löpande på en samlingssida på vår webbplats: www.sobona.se/coronaviruset Länk till annan webbplats.. Vi går löpande ut med nyhetsbrev till medlemmar för att informera om läget. Ett stort arbete som pågår varje dag är att omvärldsbevaka och uppdatera den arbetsgivarinformation som finns i Arbetsgivarguiden och i det särskilda Frågor-och-svar-material som finns på sobona.se Länk till annan webbplats.. Har ni frågor och funderingar finns vi här, så tveka inte att kontakta oss!

Per Nordenstam, vd 

Publicerad: 20 mars, 2020 | Senast uppdaterad: 08 december, 2022

Relaterade nyheter