kontor
  • arbetsgivarinfo
  • Arbetstid
  • Dygnsvila
21 september 2023

Uppdaterad rådgivning gällande veckovila

EU-domstolen slog nyligen fast att veckovila och dygnsvila är två fristående rättigheter och att en nationell veckovila som överstiger 24 timmar inte förtar arbetstagaren rätt till dygnsvila.

Centrala parter utreder nu vad domen innebär för kommun och regionsektorn som tillämpar 36 timmars veckovila enligt Arbetstidslagen samt om domen föranleder att det exempelvis behöver göras ändringar i Allmänna Bestämmelser. Om så är fallet kommer det att hanteras i samband med förhandlingarna 2024. Tills dess kan en veckovila på 36 timmar där även dygnsvilan innefattas förläggas.

Det finns vissa arbetsgivare som redan har implementerat 47 timmar i schemat, antingen sedan tidigare eller på grund av de nya reglerna om dygnsvila. Arbetsgivarna avgör om de vill fortsätta med sådan förläggning. Detta ska alltså inte uppfattas som en rekommendation om att avstå från att förlägga 47 timmars vila.

Kontakta oss

Ring vår servicetelefon helgfria vardagar 09.00-12.00 på 08-452 75 20 eller mejla kontakt@sobona.se

Populärt just nu

Arbetsgivarguiden

Via Arbetsgivarguiden hjälper vi dig att hitta rätt svar på dina frågor utifrån ditt medlemskap och dina kollektivavtal.

Gå till Arbetsgivarguiden

Våra utskick

Missa inte nyheter, inspiration och information från oss! Läs mer om våra utskick och hur du kan prenumerera på dem här.

Prenumerera på våra utskick
Publicerad: 21 september, 2023 | Senast uppdaterad: 17 januari, 2024

Fler nyheter