Medlemsdagarna 2018: Stort tack för den här gången – nu heter vi Sobona!

2018-06-08

Under Medlemsdagarna 2018 var det premiär för namnet på den nya sammanslagna arbetsgivarorganisationen: Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation. På Münchenbryggeriet i Stockholm gick organisationens första gemensamma arrangemang av stapeln och därmed samlades nästan 400 representanter från våra medlemsföretag för att genom föreläsningar och paneldiskussion ta del av temat – Hållbarhet och kompetensförsörjning. På scen kunde vi se bland annat civilminister Ardalan Shekarabi, Magdalena Gerger – vd på Systembolaget och Ida Texell, förbundsordförande för räddningstjänsten i Attunda.


KFS och Pacta är nu den gemensamma organisationen Sobona. Namnet är en ordkonstruktion/sammanslagning av två latinska ord, societas (samhälle) + bonum (nytta), och tillsammans blir det samhällsnytta – alltså så står vårt nya namn för det som våra medlemmar skapar.

Sobona bjöd på föreläsningar med nya perspektiv under Medlemsdagarna 2018. Göran Krafft från Kairos Future, började med en trendspaning gällande framtidens ledarskap och organisationer utifrån en studie som nyligen gjorts, Systembolagets vd Magdalena Gerger bidrog med perspektiv runt hållbarhet, kompetensförsörjning och ledarskap utifrån det statliga bolagets perspektiv och civilminister Ardalan Shekarabi fortsatte med en föreläsning kring Agenda 2030, vad som krävs av samhället i allmänhet och de kommunala företagen i synnerhet för att uppnå målen. Förbundsordförande Räddningstjänsten i Attunda Ida Texell berättade och engagerade publiken utifrån hennes syn på hållbarhet och ledarskap och Agenda 2030 och Sobonas egen Madeleine Gimåker ledde framgångsrikt ett panelsamtal som bestod av Lovisa Sterner från Ungdomsbarometern, Göran Krafft från Kairos Future, Cecilia Ståhl som är vd på Telge Tillväxt, Annelie Sjömark som är vd på Luleå Energi och Thomas Nylund som är förbundsdirektör Gästrike Återvinnare.

Samtalet kom att handla om attraktivitet hos medlemsföretagen, att skapa mångfald och inkludering på riktigt samt att det finns en stor potential för de kommunala företagen och bolagen att locka till sig morgondagens arbetskraft och kompetenser. Kontenta – Samhällsnyttan och det viktiga samhällsuppdraget är en draghjälp i att skapa denna attraktionskraft.

Avslutande talare för dagarna var Torbjörn Eriksson, vd på Tenant & Partner som talade om sitt arbete med att skapa Sveriges mest attraktiva arbetsplats.

Vi på Sobona vill avslutningsvis tacka för fantastiska dagar tillsammans med er – våra medlemmar! Det är nu vi som arbetsgivarorganisation på riktigt börjar att skapa samhällsnytta i världsklass – tillsammans med er. Vi hoppas att ni som närvarade på Medlemsdagarna 2018 hade fina dagar som fylldes av nya möten, nätverk, inspiration, kunskap och insikter. Vi ses snart igen och tillsammans skapar vi framtidens arbetsgivarorganisation – Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

Klicka här för att ta del av presentationsmaterial från Göran Krafft, Kairos Future.

Klicka här för att ta del av material från Torbjörn Eriksson – Så skapas Sveriges bästa arbetsplats.