Röster från medlemmar

Det finns stora fördelar med att vara en del i Sobonas branschråd.

Sabine Dahlstedt är förbundsdirektör på VafabMiljö, ett kommunalförbund som ser till att närmare 340 000 invånare och 10 000 företag i Västmanland, Enköping och Heby kan återbruka, ta hand om avfall och producera biogas.

Intervju med Sabine Dahlstedt

Förbundsdirektör på VafabMiljö

Sabine är en del av Sobonas branschråd, ett forum där olika medlemsföretag inom samma bransch får chans att träffa varandra för att diskutera branschöverskridande problem och lösningar. Hon har varit ledamot i branschrådet i några år.

- Tack vare att jag sitter i branschrådet får jag en djupare inblick och förståelse för arbetsmarknaden, över hur förhandlingarna går och hur processen med kollektivavtalen går till, säger hon.

Det är exempelvis ett forum för att kunna påverka och komma med inspel till förhandlingarna av kollektivavtalen.

- Branschråden har också bidragit till att jag personligen har fått mer kunskap kring hur de centrala avtalen blir till. Det är ju viktigt att jag förstår det så att jag kan förklara för andra i min organisation, säger Sabine Dahlstedt.

Hon säger att hon också kan få hjälp av Sobona och andra ledamöter i branschrådet med att diskutera olika frågeställningar som kommer upp. Att få till kompetensförsörjningen av vatten och avfallsbranschen är något som påverkar alla kommunala företag och som därför är viktig för alla som är en del av branschrådet.

- Kompetensförsörjningen är en sådan fråga som diskuteras. Vi har exempelvis blivit en del av valideringsprojektet som Sobona driver. Det har inneburit att vi nu validerar våra medarbetares kunskaper på återbruken och de får ett yrkesbevis när de är klara. Det är något som bygger stolthet hos dem som har fått sina yrkesbevis. Det har också gjort att vi har och kommer att förbättra våra utbildningsinsatser för befintliga och nya medarbetare.

Sabine Dahlstedt berättar att de just nu validerar flera medarbetare och arbetsledare på återbruken och cirka 40 procent är nu klara med valideringen. Målet är att alla medarbetare ska ha genomgått processen i slutet av 2024.

- Vi tittar även på att validera andra medarbetargrupper såsom chaufförer till våra insamlingsfordon, säger hon.

Hon säger att valideringsprojektet har gett stor effekt att förstärka medarbetarnas kunskapsnivåer.

- Det har varit lyckat. Vi har sett att medarbetarna har blivit stolta och mer medvetna om vad de kan. Där vi har behövt stärka upp med mer kunskap hos medarbetarna har vi gjort detta i efterhand, säger hon.

Nu ska valideringsprojektet bli en del av den ordinarie verksamheten hos VafabMiljö. I våras vann de pris i kategorin Kompetensförsörjning på Sobonadagarna för sitt arbete med validering.

- Jag trodde på konceptet från start men det blev ännu bättre. Vi har byggt på i våra egna processer så att vi inte tappar kompetens ifall någon byter roll eller slutar, säger hon.

Branschrådet är också för henne personligen ett viktigt nätverk där hon i sin roll kan utbyta erfarenheter och frågeställningar med andra i liknande situation inom samma bransch. Alla delar med sig av goda exempel på hur de har löst olika utmaningar.

- Det kan bli inspiration till oss andra, som vi kan ta med oss hem. Det kan handla om drift av verksamheten, organisatoriska lösningar eller utveckling av chef- och medarbetarskapet. Det är viktigt och jag får inspiration till mitt uppdrag, säger hon.

Tack vare branschrådet får jag en djupare inblick och förståelse för arbetsmarknaden, över hur förhandlingarna går och hur processen med kollektivavtalen går till.

Snabbfakta VafabMiljö

Vafabmiljö är ett kommunalförbund som ser till att närmare 340 000 invånare och 10 000 företag i Västmanland, Enköping och Heby kan vara med och rädda världen lite varje dag. Det gör de bland annat med hjälp av 18 återbruk, fem avfallsstationer och en biogasanläggning.